Začíná Pimprléto. Festival nabídne bohatý program

Už tuto neděli začne v Divadle loutek Ostrava a jeho nejbližším okolí oblíbené Pimprléto. Přehlídka, která začínala před 12. lety jako interaktivní výstava loutek, se v průběhu let rozrostla. I letos čeká všechny návštěvníky program plný divadelních představení, koncertů i tvůrčích dílen, a dokonce i příměstský art camp pro děti.

Letošní Pimprléto začne v neděli 16. července Jarmarkem loutkářských nápadů.

Pro nejmenší děti bude nachystáno dřeviště, obdoba hravé scény, kterou diváci znají z inscenace Bato a Lato, pro ty větší pak možnost vyzkoušet si třeba chůzi po slackline. Protože Pimprléto je přehlídka loutkového divadla a Jarmark chce představit hlavně loutkářské nápady, budou si moci všichni malí i velcí návštěvníci vyzkoušet jaké to je stát se na chvíli řezbářem loutek. V Dřevěné dílně výtvarnice Báry Hubené si každý návštěvník jarmarku může zkusit vyrobit vlastní loutku. Návštěvníci si mohou zkusit ale vyrobit i drobnou figurku – loutku skřítka – z recyklovaných materiálů pod vedením Evy Kudeljnjakové nebo vlastní pohádkovou knížku s dopomocí výtvarnic ze sdružení Uutěrky. Chybět nebudou ani speciální loutky z ovoce, panáčci z balónků a možnost zahrát si loutkové divadélko nebo malování na obličej.

V 15 hodin pak čeká děti v amfiteátru první pohádka. Klasická loutková pohádka o zlém Vlkovi a malých čunících Tři prasátka ve zpracování loutkáře Milana Šťastného a s jeho autorskými písničkami. V 17 hodin obsadí amfiteátr Divadla loutek Ostrava dinosauři v Dinosauří pohádce. Divadlo DNO slibuje divokou hudbu, divoký humor, divoké loutky, ale hlavně hodně veselou podívanou pro všechny děti od 3 let.

Pimprléto bude probíhat celý měsíc, od poloviny července do poloviny srpna. O víkendech se diváci mohou těšit na loutková představení profesionálních loutkářů z celé České republiky a na koncerty určené dětem i jejich rodičům. Ve všední dny se uskuteční rodinné výtvarné dílny. Od 24. do 29. července to bude knižní dílna a od 31. července do 4. srpna výtvarná dílna zaměřená na tvorbu loutkového skřítka,“ upřesňuje Hana Volkmerová dramaturgyně akce. „Z loutkových inscenací bych chtěla upozornit na klasické pohádky Aladinova lampa a Princezna na hrášku v provedení Dřevěného divadla Jana Hrubce, které jsou určeny dětem ve věku od 3 let. Pro děti o rok starší najdou jejich rodiče v programu příběh Lišky Bystroušky v podání známého a svérázného Divadla DNO a pro pětileté je vhodná zvuková pohádka Uši pro princeznu divadla DAMÚZA nebo Aucassin a Nikoletta divadla LokVar s nádherně řezbovanými loutkami z dílny Báry Hubené, letošní lektorky loutkářského art campu,“ pokračuje Volkmerová.

Vedle víkendových produkcí divadel, koncertů a tvůrčích loutkářských dílen pro širokou veřejnost se v polovině července uskuteční během Pimprléta také výtvarný art camp pro děti ve věku 10–16 let.

Pimprléto zakončí 13. srpna závěrečná slavnost, kterou ostravští loutkáři nazvali Jarmark tvořivých nápadů. Menší bratříček úvodní zahajovací slavnosti plný tvořivých dílen ukončí spolu s koncertem Tomáše Kočka & Orchestru letní loutkářskou přehlídku.

Projekt Pimprléto je realizován za finanční podpory statutárního města Ostrava a Moravskoslezského kraje.

(sd, zdroj: TZ Divadlo loutek Ostrava)

Příbuzné články