Až do rána s ambientní hudbou

Netradiční hudební a zvuková akce nazvaná Dlouhá noc začne ve čtvrtek 27. července 2023 v Ostravě – Michálkovicích v prostoru nazvaném Peterswald Straße a potrvá až do rána. Těšit se můžete na zvukovou událost, během níž se setkáte nejen s ambientní hudbou, ale také elektronickou či elektroakustickou a jinou experimentální tvorbou.

Ostravský hudebník Martin Režný, který na Dlouhé noci také vystoupí, k akci na svém Facebooku mimo jiné uvádí: „Celý podvečer, večer a celou noc budou znít zvuky uvnitř stodoly nebo venku na zahradě, zvuky ambientní, elektroakustické, elektronické, terénní nahrávky, často v interakci s okolím a nočním hmyzem a případně ptactvem. Večer bude mít prostor i dynamičtější produkce, noc se ponese spíše ve ztišeném módu. Na místě je možné přespat ve spacáku, akci zakončíme společnou snídaní.“ Dlouhá noc volně naváže na událost Noční směna, která se konala přibližně před pěti let v ostravské galerii Fiducia.

Během akce se představí spousty hudebních a zvukových experimentátorů. Do Ostravy přijede například zvukový umělec, skladatel, cestovatel a výzkumník Slavek Kwi, který pobývá v Irsku. Ten se zabývá se fenomenologií vnímání, studuje zvuková prostředí a možnosti elektroakustické zvukomalby. Od počátku 90let vystupoval jako Artificial Memory Trace, postupně pak přešel na zvukovou entitu alfa00 a od roku 2018 působí pod tímto názvem jako zástupce mezinárodního projektu uni.Sol_, zabyvajicí se mimosmyslovou komunikací a synchronicitou.

Dalším umělcem je kupříkladu srbský elektroakustický zvukový kolážista Goran Lončarevič, který kombinuje klasické nástroje a sborové hlasy s elektronickými ambientními pasážemi a vytváří postminimální kompozice.

Zajímavý mže být i španělský projekt Fließgewässer. Ten využívá hlavně tradiční akustické nástroje (saz, mandolínu) s jemným podbarvením elektronikou (casi, diy synths). Ke kontrole hlasitosti a paningu využívá světelných senzorů.

Program celé akce je ale daleko bohatší. Vše potřebné (včetně adresy místa konání) najdete na Facebooku.

(hav)

Příbuzné články