Přibližně za měsíc Ostrava ožije literární Inverzí

Také například Erik Tabery, Klára Vlasáková, Jan Němec, Jiří Padevět, Linda Bartošová, Petr Hruška, Patrik Banga nebo třeba literární skupina Harakiri Czurakami se představí na přelomu srpna a září 2023 během literárního festivalu Inverze. Ten se bude konat v Ostravě již pošesté a to od pondělí 28. srpna až do soboty 2. září 2023. Svůj program budou mít letos i děti, nedílnou součástí akce jsou i koncerty zajímavých kapel.

Těšit se můžete na příjemnou přátelskou atmosféru celého festivalu, kdy se návštěvníci mohou potkat a popovídat si se svými literárními vzory, spisovateli či spisovatelkami věnujícími se próze či poezii, novináři a novinářkami a dalšími. Inverze je vyhledávaným festivalem pro svůj intermediální záběr a dramaturgii ukazující literaturu z různých úhlů a v souvislosti s jinými kulturně-společenskými odvětvími.

Festival letos navíc myslí i na ty nejmenší a nově bude mít sobotní dopolední program pro děti, který bude zdarma. Součástí programu jsou také hudební večírky následující po literárním programu. Letos se Inverze bude konat v Kulturním centru Provoz, Centru PANT, klubu Fiducia a nově také v Pavilonu.

Z literárních hostů na festivalu vystoupí Erik Tabery, Klára Vlasáková, Jan Němec, Jiří Padevět, Linda Bartošová, Apolena Rychlíková, Petr Hruška, Ivan Motýl, Jan Těsnohlídek, Alžběta Stančáková, Adam Borzič, Elena Pecenová, Roman Polách, Aleš Kauer, Mary Nedory, Jakub Šponer, Patrik Banga, Petr Onufer, Tereza Matějčková, Simona Bohatá, Šárka Homfray, Daniel Hradecký, literární skupina Harakiri Czurakami, Marcela Poláčková, Pavel Šplíchal, Jan Bělíček, Eva Klíčová, Petr Váša, Alžběta Göbelová, Jarda Konáš, Ondřej Štindl, Anna Beata Háblová či Pavel Pospěch.

Co se týče koncertů, festival přivítá kapely Role, Bibione, Cringe Prince, Panenské Plameny, Hothouse a výběr ostravských DJs známých jako Spektrum.

Těšit se také můžete také na literární pořady. Paseka Petra Hrušky letos přivítá novináře a spisovatele Patrika Bangu a překladatele Petra Onufera, ve Fiducii se s Romanem Poláchem spolu s Radkem Jandou milovníci literatury vydají za uměleckou skupinou La Gran Jeu. Čtvrteční večer bude patřit čtení Harakiri Czurakami, kde zazní to nejlepší z mladé prózy a poezie.

Během festivalové soboty bude připraven venkovní pohádkový program pro děti. V jeho rámci vystoupí Ondřej Hrabal s knížkou Tasemnice hledá byt a Jan Dvořák s Janou Macečkovou, kteří napsali dětskou detektivku Špiónka Mia, která vyšla v nakladatelství Bílý Vigvam.

Středobodem šestého ročníku festivalu bude kulturní centrum Provoz, které leží vedle klubu DOCK na nábřeží řeky Ostravice. Najdete ho na adrese Kostelní 24, kousek od Sýkorova mostu.

Všechny podstatné informace i možnost zakoupit si vstupenky najdete na www.festivalinverze.cz. Pro aktuální informace můžete sledovat také kupříkladu Facebook.

(hav)

Příbuzné články