Výstavní projekt Rituály prezentuje více než dvě desítky velkoformátových pláten

Výstavu maleb malíře a grafika Pavla Šmída můžete nově navštěvovat v ostravském Domě umění. Vystavena jsou rozměrná plátna zachycující různé rituály. Výstava, která je také podle hlavního tématu pojmenovaná, bude k vidění až do 3. prosince 2023. Vychází také první autorova monografie s bohatým obrazovým materiálem.

„Název Rituály byl zvolen ve smyslu akcí nebo skutečností, které se opakují. Může to být něco tak banálního, jako jsou narozeniny, oslava politických událostí, ale i různé projevy češství nebo třeba focení. Třeba momentky jsou o tom, že se všichni stejně usmívají do objektivu. Rituály mají sdružovat lidi, například sport prý uvolňuje napětí ve společnosti, jenže každý rituál se dá i zneužít,“ vysvětlil Pavel Šmíd.

Výstavní projekt Rituály prezentuje více než dvě desítky zejména velkoformátových pláten malíře, grafika a scénografa Pavla Šmída z let 2018–2023. Vystavená díla zachycují rituály osobní, jako je tanec, hra, voda a tělesná intimita, kolektivní, například míčové hry, nebo i ty obecně spjaté s diktaturami, dobovým nadšením i zdánlivou směšností, za kterou se často skrýval strach a manipulace. Plátna byla zapůjčena ze sbírek soukromých galerií a sběratelů i z malířova ateliéru.

„Pavel Šmíd se ve své tvorbě snaží najít základní vzorce lidského chování. Zachycuje realitu doby, ve které žili jeho předkové a jeho generace. Předkládá historickou perspektivu a vizuální fresku v oslňující formě a barvě. Zobrazuje sdělení, která mohou být vyjádřena pouze barvou a tvarem. Obsahy jsou slovy nepostižitelné. Autor přenáší konkrétní situace a příběhy do roviny všelidské, a tak z nich vytváří symboly lidského konání. Ilustruje život s jeho rituály i velkými iluzemi,“ uvedla také kurátorka výstavy Renata Skřebská.

Pavel Šmíd (1964), malíř, grafik a scénograf, vystudoval Střední uměleckoprůmyslovou školu v Praze. Od 80. let 20. století byl ve spojení s autory ze skupiny Přirození (1989–1992) a živil se jako aranžér obchodního domu v Havířově. Zpočátku se věnoval zejména grafice. V letech 1990–1997 studoval na Akademii výtvarných umění v Praze v ateliéru profesora Jiřího Sopka, odkud v roce 1992 odjel na studijní pobyt na Polytechnic School v Nottinghamu do Velké Británie. Po studiu již v Praze zůstal. Je spoluzakladatelem pražské hudební skupiny Žhavé rydlo.

K výstavě vychází také první monografie Pavla Šmída s bohatým obrazovým materiálem, jejíž autorkou je Renata Skřebská. Výstavu také doprovázejí dvě komentované prohlídky s Pavlem Šmídem a kurátorkou Renatou Skřebskou ve čtvrtky 5. října a 9. listopadu 2023.

Další informace najdete na stránkách galerie www.gvuo.cz.

(hav s využitím tiskové zprávy, foto: gvuo.cz)

Příbuzné články