Milovníci filmařského umění se sjedou v listopadu do Ostravy

Festival Ostrava Kamera Oko představuje první témata, filmy a hosty letošního programu. Patnáctý ročník jediného tuzemského festivalu, který se zaměřuje na kameru, začíná 15. listopadu 2023 a potrvá pět dní. Bude se konat v galerii Plato Ostrava, v Minikině, v kině Etáž v Dolních Vítkovicích i na dalších místech v Ostravě.

„Patnácté OKO zahájí tuzemská premiéra rumunsko-českého filmu Zlý časy. Snímek bude součástí Oficiálního výběru, hlavní soutěžní sekce, která nabídne české premiéry filmů ze světových festivalů, například z Cannes. Letos zde bude silně zastoupena latinskoamerická kinematografie. Krátkometrážní soutěž pak představí krátké filmy pěti českých kameramanek a kameramanů. Dále připravujeme Industry program, do nějž spadá také nesoutěžní sekce Kameramanské debuty, přehlídka začínajících tvůrců, které v rámci festivalu kontinuálně sledujeme už od jejich studentských let. I letos chystáme Location Tour a AV Night. Navíc jsme opět oslovili kurátorky a kurátory, kteří sami vybírají témata a filmy do sekce Kurátorský výběr,“ popisuje strukturu programu jeho koordinátorka Zuzana Černá.

Kurátorský výběr
Na Ostrava Kamera Oko se letos představí tyto kurátorky a tito kurátoři: Andrea Průchová Hrůzová, teoretička vizuální kultury, badatelka a pedagožka, která svůj filmový výběr nazvala Kamera jako anestetikum. Nastolí jeho prostřednictvím otázku, jak mohou letecké záběry ve filmu měnit naše vnímání, zejména, jedná-li se o výjevy přírodních katastrof.

Tématem Ondřeje Nedvěda, kameramana a režiséra, který se ve své tvorbě specializuje na dětskou animovanou tvorbu, bude kamera v animaci. Zasedne také ve stejnojmenné panelové diskuzi, kterou povede Matouš Svěrák z Katedry animované tvorby na FAMU. Festival dá rovněž prostor studentské tvorbě Ateliéru grafiky a animace ze SUŠ Ostrava. Téma kamery v animované tvorbě prostupuje celým letošním programem se záměrem poukázat, stejně jako loňský fokus na válečné kameramany, že kromě hraného filmu se kamera využívá i v mnoha dalších oblastech umění a médií.

Kurátorský program věnovaný grafickému designu ve filmovém průmyslu a grafickému designu filmových plakátů připraví designér Bohdan Heblík. Na festivalu představí svou novou knihu Reflexe českého filmového plakátu. O doprovodný audiovizuální program se postará dramaturgyně Nela Klajbanová a dramaturg Ondřej Lasák. Svůj kurátorský blok chystá i profesní iniciativa Women Cinematographers Prague.

Speciální uvedení
V novém hudebním sále Ostravské univerzity na Černé louce se v rámci sekce Speciální uvedení představí studentský projekt Anexe, který vznikl pod záštitou programu Erasmus+. Filmovou projekci doprovodí orchestr třiceti smyčců pod taktovkou francouzského dirigenta Jaqua Merciera. Na filmu se podíleli francouzští, němečtí a také čeští studenti (z ostravského Wichterlova gymnázia) spolu s profesionálním česko-francouzským štábem.

O festivalu
Festival Ostrava Kamera Oko vznikl v roce 2009 jako součást kandidatury Ostravy na Evropské hlavní město kultury 2015. U jeho zrodu stál i filmový producent Čestmír Kopecký a prvního ročníku se jako host zúčastnila třeba ostravská rodačka Věra Chytilová.

„OKO bylo u vzniku tolika zásadních míst na kulturní mapě Ostravy. Zmiňme Starou Arénu nebo areál dolu Hlubina, ze kterého je dnes velmi vyhledávaná lokalita. Byli jsme taky u počátků Moravskoslezské filmové kanceláře. A především jsme mohli od samého začátku sledovat kariéru takřka celé mladé generace kameramanů,“ připomíná jeden ze zakladatelů OKO, dnes dramaturg Oficiálního výběru, Jakub Felcman.

Podoba festivalu se v průběhu let vyvíjela a OKO se nyní profiluje jako mezinárodní kameramanská událost věnující se kameře a filmovému obrazu v souvislostech dalece přesahujících klasický hraný film. Pozici jediného kameramanského festivalu v Česku si však zachovává dosud.

Další informace
Prodej akreditací je možný na webu festivalu ostravakameraoko.com, vybírat lze mezi akreditací na celý festival, víkendovou akreditací (pá–ne) a zlevněnou akreditaci pro studenty. Akreditace a vstupenky na jednotlivé projekce budou k dostání také na místě v akreditačním centru a na jednotlivých projekčních místech festivalu.

Program OKO se skládá z Oficiálního a Kurátorského výběru, Krátkometrážní soutěže a AV Night. Promítá se v galerii PLATO Ostrava, v Minikině a v kině Etáž. Pro odborníky festival chystá Industry program, jehož součástí je i Location Tour, Master Class a Kameramanské debuty.

Aktuality můžete sledovat také třeba na Facebooku.

(hav s vyžitím tiskové zprávy, grafika: instagram.com/ostravakameraoko)

Příbuzné články