Vylepšený Klub Parník vyplul do další sezóny

Suterén Ulrichovy vily na Sokolské ulici poprvé rozezněl jazz 27. dubna roku 1996. Peter Lipa a americké formace Adam Holzman Band slavnostně otevřeli legendární ostravský hudební klub Parník. A od té doby tu interpreti a publikum společně sdílejí „jednu palubu“.

V letních měsících prošel Klub Parník úpravami. „Máme nově vymalováno, přibylo nové osvětlení i recepce,“ říká Marcela Mrózková-Heříková, ředitelka Centra pro kulturu a vzdělávání Moravská Ostrava (CKV), které Klub Parník provozuje. „Novou, 28. sezónu, jsme v září zahájili velkolepě koncertem ostravské rodačky Vladivojny La Chia se Sylvií Bee, spojenou a vernisáží obrazů malíře, grafika a fotografa Václava Šípoše. Cihlové zdi Parníku teď tedy zdobí takové legendy, jako například Janis Joplin, John Lennon, Joe Cocker nebo Jimi Hendrix,“ dodává ředitelka CKV.

Klub Parník, to je moje dospívání. Hrála jsem tam s Bananou, 4triem, sólově. Zažila jsem tam toho hodně. Jednou po koncertě jsem na baru potkala Laca Decziho, který mě jen tak ze srandy pozval další den, ať si s nima zazpívám ve Frýdku. Pak jsem s nima odjezdila zbytek turné po Česku a Slovensku. Na koncertě Mariana Vargy jsem prožila úplnou extázi a musela si lehnout pod stůl,“ vzpomíná Vladivojna La Chia.

U zrodu Parníku, jak ho dnes známe, stál i známý jazzman a skladatel Boris Urbánek, kterýje externím dramaturgem hudebního programu ostravského Klubu Parník a pravidelně zde vystupuje s Boris Band Combination. „Naše kapela kdysi hrála v  divadelním klubu Blaník a tenkrát mě oslovila tehdejší ředitelka CKV Ostrava Marie Janáková, jestli se nechceme přestěhovat do budovy na Sokolské. Tehdy byly v prostorách dnešního klubu dílny, kotelny a skladové prostory. Mně se vidina nového jazzového klubu na ´plný úvazek´ moc líbila, a tak jsme začali společně s mým kolegou z Jazzové Nadace Ostrava Štěpánem Rainischem a architektem Milanem Sýkorským připravovat podobu budoucího klubu. A Parník jsme pak skutečně otevřeli,“ vzpomíná Boris Urbánek.

Interiér klubu i jeho název navrhl architekt Milan Sýkorský. Prvky parníku se objevují na dveřích a zelené sloupy symbolizují komíny a potrubí zaoceánského parníku.

V říjnu nabídne Klub Parník svým fanouškům například koncert jihoafrického bluesového zpěváka a rockového kytaristy Alberta Frosta, jehož kapela opakovaně předskakovala v Jižní Africe před Rolling Stones nebo v současné době stále populárnější kapelu s velkou fanouškovskou základnou ve Velké Británii Hardwicke Circus. Hosty v Parníku bude třeba i lodní kapela Jerry Erben Swing Band, která objížděla celý svět a nabídne písně z repertoáru Franka Sinatry, Louise Armstronga i Elvise Presleyho nebo kapela The PRIMITIVES Group of Prague, která položila základ české undergroundové subkultury.

(sd, Zdroj: TZ CKV Ostrava)