Polské dny nabízí pestrý kulturní program

Už jedenáctý ročník Polských dnů v Ostravě začaly před pár dny v Ostravě. Letošní ročník přináší celkem 40 akcí, do kterých je zapojeno 26 institucí. Návštěvníci se mohou těšit na mnoho přednášek, debat, výstav, koncertů, filmových projekcí, komentovaných vycházek po Ostravě či výjezdů do okolí. Akce potrvá až do 12. listopadu 2023.

Výraznými programovými body jsou koncerty v několika ostravských prostorech. Mimo jiné v Hudebním bazaru, Provozu, Docku, ale také ve Staré aréně či v Evangelickém Kristově kostele v Ostravě. Právě zde budou mít návštěvníci jedinečnou možnost slyšet sbor Slezské univerzity pod vedením Joanny Glenc – Podzimní sborové imprese 10. 11. v 11 hodin. Novinkou letošního ročníku je spolupráce s festivalem Hudební současnost, který sdružuje ostravské hudební skladatele a interprety – Kwintet Tanguillo returns 11. 11. od 17 hodin na polském konzulátu. Hudebních produkcí bude ale daleko více, včetně postpunku nebo experimentální elektroniky.

V říjnu budou nachystány dvě promítání filmu v Minikině – v úterý 24. 10. Tentokrát bude prostor věnován režisére Agniezsce Holland a jejím dílům Přes kosti mrtvých (17 hodin) a Hranici (19.30).

Realizovány budou taktéž oblíbené vyjížďky – opakovaná komentovaná vyjížďka Po stopách těšínských knížat (5. 11.) a vycházky po Ostravě – Polské stopy v ostravské minulosti (26. 10. a 4. 11.).

Chybět nesmí ani Den otevřených dveří polského konzulátu – pátek 10. 11. od 10 hodin. Generální konzulka bude hovořit o fungování konzulární služby a diplomatickém protokolu a k shlédnutí bude i výstava Historie polské diplomacie. V rámci akce se uskuteční přednáška od Martyny Radłowske Obrusnik – Historie polské školy v Ostravě Mariánských horách.

Kompletní program i případné aktuální změny jsou dostupné na webových stránkách www.polske-dny.cz nebo na Facebooku.

(hav, foto: facebook.com/polskednyOstrava)