Folklor spojuje také v Ostravě

Ostravské dny folkloru budou mít za pár dní svou premiéru. Jedná se o nově vzniklý folklorní festival, jehož hlavní myšlenkou je propojování kultur, lidové tvorby, ostravské folklorní komunity a města. Letošní první ročník festivalu se uskuteční od středy 8. do neděle 12. listopadu 2023 na různých místech Ostravy.

Na pět festivalových dní jsou připraveny přednášky, workshopy, koncerty a výstavy, které návštěvníkům představí lidové tradice, kroje, zvyky, hudbu a zábavu. Pořadatelé na svých stránkách uvádí, že „festival je určený pro ostřílené folkloristy ale i širokou veřejnost, protože #folklorspojuje!“

„Chceme obecenstvu předvést hlavně to, co máme doma. Festival se nese v duchu od místních pro místní, tedy vlastně pro všechny. Málokdo ví, že v Ostravě funguje neskutečné množství folklorních souborů, kapel a spolků. Jediným problémem je, že se mezi sebou téměř neznají. Komunita je tak roztříštěná. S naším festivalem máme ambici tohle napravit a propojit je. Folklor spojuje,“ vysvětluje ředitel festivalu Jiří Machač.

Festivalu se zúčastní folklorní soubory z Ostravska, které na koncertech a vystoupeních předvedou svou tvorbu. „Intenzivně jednáme ale i s folklorními soubory z celého Česka, Slovenska a Polska. Věříme, že folklor Ostravany nadchne stejně jako nás. Lidová kultura nemá hranic,“ dodává Machač.

Hlavní myšlenkou festivalu je propojení kultur, lidí, hudby ale také náprava vztahů v ostravské folklorní komunitě. Důležitým bodem programu bude mimo jiné i koncert cimbálových muzik základních uměleckých škol, který se v minulosti již pořádal. „Muzikanti měli příležitost se poznat a inspirovat se u kolegů,” uvádí Machač.

Celý tým spolku FolklorOva nyní intenzivně pracuje na programu, probíhají jednání se soubory a domlouvají se místa vhodná na jednotlivé body programu. Festival spolupracuje se spoustou ostravských podniků, jakými je například Dock, ve kterém se uskuteční Beseda u cimbálu, další představení se budou konat v KD Poklad, Národním zemědělském muzeu či v kulturním domě v Michálkovicích. Organizátoři jednají i s ostravskými univerzitami. Spolupráce s ostatními institucemi v Ostravě podtrhuje hlavní myšlenku prvního ročníku pětidenního festivalu, tedy že folklor spojuje.

Vstupenky na festival jsou dostupné prostřednictvím stránky GoOut. Celý program festivalu najdete na folklorova.cz.

(hav, foto: folklorova.cz)

Příbuzné články