Minikinu Ostrava vládne festivalová atmosféra

Minikino Ostrava nabízí divákům pravou festivalovou atmosféru. Zapojilo se totiž do celorepublikového konceptu karlovarského filmového festivalu s názvem Tady Vary, který odstartoval 18. října.

Jde o nový koncept filmové sezóny se zvýhodněným předplatným. Zájemci si vyberou z nabídky cyklu deseti předpremiér nejvýraznějších světových filmů, které mohou až do května příštího roku sledovat vždy jednu středu v měsíci spolu s diváky dalších zapojených kin v České republice,“ vysvětluje Klára Froulík Šebestová, dramaturgyně Minikina.

Mezi snímky je například Umění jíst a milovat nebo Napoleon. Před Vánocemi pak na diváky čeká obnovená premiéra Lásky nebeské. Předplatné nabízí Minikino na webových stránkách i v pokladně. Jednotlivé vstupenky pak bude možné zakoupit i několik dní před představením, pokud je nevyprodají předplatitelé. 

V listopadu bude Minikino Ostrava také součástí unikátního Festivalu francouzského filmu, který pořádá Francouzský institut v Praze a Francouzské velvyslanectví v České republice ve spolupráci s Unifrance. Letošní 26. ročník se bude konat od23. do 26. listopadua nabídne reprezentativní průřez francouzskou filmovou tvorbou ve dvanácti předpremiérových titulech, které letos soutěžily na prestižních festivalech v Cannes, v Benátkách, v Locarnu či v Torontu.

Tento festival je největší francouzskou kulturní událostí v České republice a také nejvýznamnějším festivalem svého druhu ve střední Evropě. Každým rokem díky němu představujme českým divákům výběr ze současné francouzské filmové produkce. Letos bude mezi jedinečné snímky patřit například Malíř jejího těla režiséra Martina Provosta, film režiséra Cédrica Kahna Případ Goldman nebo DogMan režiséra Luca Bessona,“ říká Dušan Rapoš, režisér a šéfdramaturg Minikina. Filmy se promítají v originálním znění s českými titulky nebo v českém znění.

Od 15. do 19. listopadu se Minikino také zapojí do 15. ročníku mezinárodního kameramanského festivalu Ostrava Kamera Oko, který se zaměřuje na prezentaci kameramanské tvorby výrazných osobností České republiky i zahraničí. Festival nabídne tradiční kurátorské výběry, krátkometrážní i celovečerní soutěžní filmy.

(sd, Zdroj: TZ CKV Ostrava)

Příbuzné články