Jubilejní 10. ročník OZG odstartoval, sbor má za sebou první zkoušku

Populární pěvecký sbor Ostrava zpívá gospel zahájil minulý týden úvodní společnou zkouškou svou jubilejní 10. sezónu. Všech 150 zpěváků, kteří se do projektu letos zapojili se do práce pustilo plnou vervou. Ať už se jednalo o ty, kteří se projektu účastní opakovaně, nebo o naprosté nováčky (ti letos tvoří celou čtvrtinu sboru!), všichni se pod vedením Terryho Englishe s nadšením vrhli do nácviku písní, se kterými vystoupí před ostravskou veřejností už začátkem prosince. 

Během následujících pěti týdnů tak čeká tento originální gospelový sbor, zkráceně nazývaný OZG, intenzivní období zkoušek, během kterého musí pod vedením sbormistra Terryho Englishe zvládnout nácvik téměř dvouhodinového programu tradičních i netradičních gospelových písní. Koncerty, které jsou vyvrcholením úsilí tohoto vyjímečného pěveckého sboru se během let staly vyhledávanou součástí ostravského kulturního dění v období adventu. Jejich neopakovatelná atmosféra je pověstná. Přestože zde nezpívají profesionálové, výkon sboru je každým rokem doslova strhující, což ještě více podtrhuje velký doprovodný band v jehož řadách publikum uslyší mnoho vynikajících ostravských muzikantů, členů nejrůznějších ostravských orchestrů a kapel. 

OZG se těší tak velkému zájmu veřejnosti, že se do jeho řad se každoročně přihlásí mnohem více zájemců, než je schopen přijmout. Zpěváci, kteří se včera na zkoušce sešli, tak byli těmi, kteří byli při registraci nejrychlejší. Sbor totiž zájemcům neklade žádné podmínky (kromě věku nad 15 let) a přihlásit se do něj může opravdu každý, kdo rád zpívá. „Každý rok si klademe otázku, jestli to lidi pořád baví a jestli se znovu budou v tak velkých počtech hlásit. A každý rok nás zas a znovu těší vidět, že zájem v žádném případě neklesá, “ říká dirigent Terry English, angličan, který už více než čtvrt století žije v Ostravě a celý projekt založil. A dodává: „Každý rok jsme také zvědaví, kolik nám přibude nových tváří, jak se sbor tentokrát poskládá, a jaká v něm bude atmosféra. Protože sbor OZG je každý rok opravdu trochu jiný! Po včerejší úvodní zkoušce se ale opět potvrdilo, že to, co se nikdy nemění, je radostná atmosféra, nadšení a odhodlání k tvrdé práci, kterou všichni zúčastnění musí pro dosažení dobrého výsledku odvést.“

Všichni, kdo by finální výsledek letošního snažení tohoto vyjímečného hudebního tělesa chtěli slyšet, jsou zváni na závěrečné koncerty Ostrava zpívá gospel 2023, které proběhnou v sobotu 2. prosince od 16 a od 19 hodin v multifunkční aule Gong. Předprodej vstupenek byl spuštěn ve středu 1. listopadu v síti OSTRAVAINFO!!! online i na kamenných pobočkách. 

Veškeré informace o koncertech i o projektu samotném jsou dostupné na webu www.ozg.cz a na facebookové stránce „Ostrava zpívá gospel“.

Projekt pořádá nezisková organizace TROJKA OSTRAVA, z. ú. Pravidelně je podporován z rozpočtu Statutárního města Ostravy.

(sd, Zdroj: TZ Ostrava zpívá gospel)

Příbuzné články