Oslava atletických triumfů, to je 63. ZLATÁ TRETRA OSTRAVA.

Přinese okamžiky napětí i vzrušení těsně před olympiádou. Vrací se stovka žen.

V roce oslav stého výročí založení vítkovické atletiky slibuje top atletická událost v Česku jedinečnou šanci vidět ty nejlepší v plné síle před pařížským olympijským kláním. Zvláště vzrušující je návrat stovky žen. Česká i světová špička předvede v úterý 28. 5. 2024 rychlost, odhodlání a sílu. Půjde také o test před evropským šampionátem v Římě. Tuto symfonii lidského úsilí a odhodlání zpestří divákům kromě klasických disciplín i výjimečné a inovativní události na dráze. Celé odpoledne bude věnováno neopakovatelnému zážitku s královnou sportů, bohatým doprovodný programem, fan zónou i pestrým a kvalitním cateringovým servisem podporujícím místní firmy a lokální zdroje potravin. 

Návrat stovky žen

Naposledy 31. května 2011, (v létě to bude 13 let) se běžela na Zlaté tretře stovka žen. Tehdy nabídla jedinou stovku historie mítinku pod 11 s. super časem 10.76 legendární Jamajčanka Veronica Campbellová-Brownová. Tedy pokud nepočítáme ručních 10.9 Renate Stecherové z roku 1973, což byl tehdy světový rekord. A teď se stovka žen vrací, důvodem je talent z Ostravy, dvacetiletá Karolína Maňasová, svěřenkyně trenéra Iva Pišteka a členka SSK Vítkovice. V létě zlepšila český národní rekord do 23 let na 11:26, získala národní tituly na 60 m v hale a venku do 23 let. „Velmi se na Tretru těším, bude to úžasný zážitek běžet před domácím publikem. Věřím, že bude plno. Příprava běží na plné obrátky a s trenérem myslíme na další zlepšení,“ sdělila Maňasová a na tiskové konferenci.

Bude se mít za kým vytáhnout, neboť start potvrdila nejlepší Evropanka z loňského světového šampionátu v Budapešti. Tehdy šestá populární Polka Ewa Swobodová s maximem 10.94 a celkem třemi časy pod 11 vteřin v kariéře. Kromě toho vyhrála 60 m na halových ME 2019 a stříbro získala na stejném šampionátu 2017 a 2023 a nejlepší čas má 6.99. „Bude to moje první Zlatá tretra, tak se velmi těším. Bude to také velmi důležitý start před ME v Římě, kde bych chtěla uspět. Vím, že ostravská dráha je rychlá, a tak mým cílem bude čas pod 11 vteřin. Ale prostředí znám, do ostravské haly jezdím trénovat. Věřím, že mně přijedou podpořit i polští fanoušci. Vždyť to nemají daleko,“ vzkázala šestadvacetiletá Swobodová.

Gardiner na 400 m

První velkou zahraniční hvězdou sprintů na Zlaté tretře je Olympijský vítěz na 400 m Steven Gardiner z Baham. Jeho národní rekord z MS 2019, když získal titul mistra světa je super čas 43.48. Je to nejlepší čas za poslední 4 roky a šestý v historii běhu na 400 m. Organizátoři věří,

že by mohl jako první v bohaté historii mítinku překonat hranici 44 vteřin. Rekord mítinku LaShawna Merritta z USA je 44.16 z roku 2014, tedy bude mít na letošní tretře už 10 let. Gardiner získal stříbro z MS v Londýně 2017 a bronz z OH 2016 ze štafety na 4x400m. V kariérě již běžel šestkrát pod 44 sekund. V roce 2023 byl tabulkovou světovou jedničkou za 43.74. Jen zranění v semifinále mu neumožnilo uspět i na MS v Budapešti. Zlatou tretru Ostrava vyhrál v roce 2019 za 44.95, čeká ho tedy druhý start na vítkovickém tartanu.

Pohled na Tretru 2023

„Letošní „Tretra“ nabídla nejlepší výkon roku /až do září/ hvězdného Monda Duplantise 612 cm ve skoku o tyči. Padlo i dalších pět kvalitních rekordů mítinku. Například olympijská vítězka Jasmine Camachová-Quinnová na 100 m překážek 12.42 s., Ryan Crouser 22.63 m v kouli, Kristjan Čeh 68.55m v disku nebo Diribe Weltejiová 3:57.38 na 1500 m. Jediné české vítězství zaznamenal Jakub Vadlejch v oštěpu. TV přenos byl k vidění ve 140 zemích světa. Účastníci Zlaté tretry Ostrava 2023 vybojovali na MS v Budapešti 15 medailí.

Hvězdné oštěpy

Ředitel mítinku Jan Železný připravuje tradičně své svěřence tak, aby Zlatá tretra Ostrava byla jedním z vrcholů sezóny. Proto se můžeme těšit na účast nejlepšího českého atleta současnosti Jakuba Vadlejcha, který letos získal bronz na mistrovství světa a vyhrál finále Diamantové ligy. V ženské kategorii se představí nejlepší světová oštěpařka současnosti Haruka Kitagučiová (66.00 m), vítězka mistrovství světa i Diamantové ligy, kterou připravuje domažlický trenér David Sekerák. Japonka posunula národní rekord a světový výkon roku dvakrát, nejprve na 67.04 m v Chorzowě a poté 67.38 m v Bruselu. To už není daleko od rekordu Zlaté tretry Barbory ​​Špotákové, která v roce 2012 hodila oštěp do vzdálenosti 67.78 m.

Novinky a inovace: 10 000 m a 4 x 400 smíšená štafeta 

V nabídce Tretry budou dvě výjimečné disciplíny. Běh na 10 000 m, ve kterém by organizátoři rádi nabídli útok na světový rekord. Později se ukáže, zda to budou v mužích či ženách. Na podporu výkonu se chystá i využití světelné signalizace, wave-light technology, která pomáhá udržovat tempo v běžeckých disciplínách. V posledním období bylo několik světových rekordů dosaženo právě pomocí této technologické novinky. Dalším specifikem olympijské Tretry by měla být smíšená štafeta na 4 x 400 m. Na startu se očekávají národní týmy, které by mohly atakovat světový rekord. Jedná se o aktuálně hvězdnou disciplínu české atletiky po bronzu na letním MS.

Zlatá tretra Ostrava s vítkovická atletika

V příštím roce oslaví také vítkovická atletika 100 let od svého založení. Křest knihy vydávané ve spolupráci s nakladatelstvím Albatros se chystá právě na Zlaté tretře Ostrava. Kromě toho připravuje SSK Vítkovice několik atletických novinek jako speciální domácí mítink, významný nový běh či založení Klubu legend. 

Vstupenky

Vstupenky už jsou v prodeji a budou jistě jedním z nejlepších vánočních dárků pro každého fanouška atletiky. Více informací a nákup vstupenek na stránce zlatatretra.cz.

Cena vstupenky na ochozy: 100 Kč // Cena vstupenky na hlavní tribunu A: 1000 a 1500 Kč. V současnosti je prodáno přes 1000 vstupenek. 

Čokoládová tretra

Oblíbená dětská Čokoládová tretra je rovněž v přípravě. Své finále bude mít tradičně 28. 5. ve skvělé atmosfére těsně před slavnostním zahájením hlavního závodu Zlaté tretry Ostrava. Předcházet jí budou základní kola v Česku a na Slovensku a mezinárodní semifinále. Pořadatelská města a další podrobnosti budou oznámeny v lednu. 

(sd, Zdroj: TZ Zlatá tretra Ostrava)

Příbuzné články