Strážníci spustili vzdělávací program SeniorOVA akademie

Senioři se mnohdy stávají snadným cílem pachatelů trestné činnosti, a proto ostravští strážníci věnují nemalou část své preventivní práce právě seniorům. Jednou z aktivit zaměřených na edukaci seniorů v oblasti bezpečnosti je i vzdělávací program s názvem SeniorOVA akademie, který strážníci spustili právě v těchto dnech.

Úvodním setkáním strážníků se seniory včera započal cyklus přednášek s názvem SeniorOVA akademie, který běží v rámci preventivního projektu Senior posel prevence. Programu se účastní celkem třicet pět seniorů. Z tohoto počtu převažují ženy, kterých je celkem třicet tři.

Cílem edukativního programu SeniorOVA akademie je předat seniorům maximum teoretických, ale i praktických rad, jak nejlépe ochránit sebe, své bezpečí, a to doma, na ulici a u „moderních“ seniorů i v kybernetickém prostředí.

Preventivní práci se seniory se věnujeme dlouhodobě, a to i díky tomu, že jsou považováni za zvlášť zranitelné oběti trestných činů. Věřím, že rozsah informací získaných na tomto vzdělávacím programu pomůže zúčastněným seniorům ke zvýšení jejich pocitu bezpečí jak doma, tak i ve městě samotném,“ uvádí ředitel Městské policie Ostrava Miroslav Plaček.

Seniory v rámci této akademie čeká cyklus celkem jedenácti přednášek, které povedou zkušení strážníci a odborní školitelé.

Na přednášky jsem zvědavá. Očekávám, že se dozvím něco nového ohledně bezpečnosti i toho, jak se mám zachovat v určitých situacích. Taky se těším na exkurzi na budově 112 a na ukázky výcviku služebních psů a koní,“ uvádí jednaosmdesátiletá Jarmila Komendová.

Součástí programu jsou rovněž i dvě exkurze. První exkurze proběhne na pracovišti Integrovaného výjezdového centra Ostrava-Jih. Kromě prohlídky samotného pracoviště budou moci senioři vidět ukázky práce hipologů a kynologů, kteří se se svými čtyřnohými parťáky připravují na mnohdy nelehký výkon služby.

Druhá exkurze pak proběhne v budově 112 na ulici Nemocniční, kde budou mít senioři možnost vidět, jak v praxi funguje spolupráce integrovaného záchranného systému, tedy hasičů, policie, zdravotníků a městské policie.

Projekt je realizován díky finanční podpoře Ministerstva vnitra a statutárního města Ostravy a poběží až do prosince, kdy bude zakončen závěrečnou konferencí.

(sd, Zdroj: TZ Městská policie OVA)

Příbuzné články