V Ostravě se chystá další swap. Výtěžek pomůže talentovanému parasportovci

Takzvané swapy se těší čím dál větší oblibě. Další z nich proběhne už v pátek 26. dubna v prostorách Lékařské fakulty Ostravské univerzity.

Výtěžek z dobročinného swapování na Ostravské univerzitě, které pořádá Nadační fond Pavla Novotného, pomůže talentovanému parasportovci Jakubu Vaňkovi z Ostravy. „S nápadem swapu do Nadačního fondu přišla naše kolegyně Šárka. Myšlenka udržitelné módy, kdy člověk doma vytřídí nenošené oblečení, odevzdá ho na swapu a pokud chce, vybere si místo něj slušivé kousky od jiných lidí, se nám moc líbila. Je to protipól konzumu a fajn způsob, jak si vyměnit šatník, ušetřit a zároveň se chovat ekologicky,“ řekl pro patriotmagazin.cz předseda fondu Pavel Novotný.

Jak swapování souvisí s činností vašeho nadačního fondu, který se věnuje pomoci onkologickým pacientům a dobrovolnictví?

Máme ve Vítkovicích kavárnu Centrum života, ve které jsme loni před Vánocemi poskytli místo pro konání prvního swapu. Spolupořadatelem byl spolek Mramor, který má v Česku se swapy bohaté zkušenosti. Návštěvníci si u nás mohli vyměnit oblečení a zároveň si pochutnat na naší Kávě života. Výtěžek z akce podpořil naši činnost. Překvapilo nás, že na akci i přes nečekaně mrazivé počasí dorazilo několik desítek lidí.

Teď se chystáte na další, v čem bude jiný?

Bude hlavně větší a s širším benefičním přesahem. Ve spolupráci s Ostravskou univerzitou, a pod osvědčenou taktovkou Mramoru, připravujeme SWAP v budově Lékařské fakulty v Ostravě-Vítkovicích. Oproti naší kavárně jde o prostornější učebnu, takže zde budou mít návštěvníci lepší přehled o nabídce. O dobrou kávu ale nepřijdou, protože ji naši dobrovolníci nabídnou i tam. Součástí akce je nově i benefiční sbírka, která pomůže parasportovci Jakubu Vaňkovi. Hlavním účelem spolku Mramor je totiž podpora talentovaných dětí s handicapem a jejich rodin. Pro náš swap si vybrali právě Jakuba z Ostravy.

Můžete představit jeho příběh?

Jakub je nadaným patnáctiletým para plavcem, který se stal členem české reprezentace a na Světových hrách tělesně postižených vybojoval už pět bronzových medailí. Kromě plavání jdou Jakubovi také šachy. Na mistrovství světa šachistů se umístil v kategorii hráčů do 18 let na krásném šestém místě. Takový talent je radost podpořit.

Jaké jsou podmínky tohoto swapu?

Pokud na SWAP přinesete nějaký svůj kousek oblečení, zaplatíte snížené vstupné 100 korun. Když přijdete s prázdnýma rukama, zaplatíte vstupné 200 korun. V obou případech si můžete ze swapu bezplatně odnést něco jiného v množství, které unesete.

Co se stane s oblečením, které na swapu nenajde nového nositele?

Po ukončení swapu organizátorky z Mramoru vše přetřídí. Některé věci připraví na další swapování, jiné oděvy najdou domov u dobročinných organizací. Určitě procento je i recyklováno.

Foto: Se souhlasem NF Pavla Novotného