Zásobte se léky včas

Všichni mají plnou hlavu vánočních příprav, nákupu dárků, pečení cukroví. Hlavně mít vše včas připraveno. Na co však mnozí chronicky nemocní pacienti zapomínají je kontrola dostatku léků pro svou léčbu. Lékárna AGEL proto připomíná několik základních pravidel, jak si i s nemocí užít klidné Vánoce.

Když v šuplíku dojdou léky, které je třeba pravidelně užívat, nastává problém. U mnoha diagnóz často stačí kontaktovat svého lékaře telefonicky a dohodnout se na zaslání elektronického receptu, někdy je nutná osobní návštěva lékaře. V období vánočních svátků však lékárny mají omezený provoz. Proto je třeba si své dávkování správně propočítat a řešit recept včas.

„Stává se nám, že pacient chce vybrat léky i bez receptu. Přestože můžeme nahlížet do jeho lékové karty a vidíme pravidelnost v jeho léčbě, nemůžeme zastoupit lékaře a rozhodnout o pokračování ve stejné medikaci,“ říká PharmDr. Jarmila Staszková, vedoucí Lékárny AGEL v Ostravě.

I s receptem na poslední chvíli může nastat problém ve chvíli výpadků léků, který je v současné době palčivým problémem, nebo s nedostatkem léků ve skladové zásobě lékárny. „V tomto případě už máme možnosti, jak situaci řešit. Umíme nabídnout substituci jiných léčivých přípravků se stejnou účinnou látkou a nahradit tak léky ve výpadku. Pokud se stane, že například ze 2 předepsaných krabiček léku můžeme z důvodu skladové zásoby vydat jen jeden, máme možnost přímo v lékárně prodloužit platnost receptu o dalších 14 dní a chybějící zboží objednat pro příští návštěvu.“

Recept od vydání lékařem má platnost 14 dní, proto pokud vám již běží čas na výběr, neodkládejte návštěvu lékárny, aby platnost nevypršela v období svátečních dní, kdy lékárny mohou mít zavřeno. Na recept je možné vydat méně, ale nikdy více balení, než předepsal lékař. Proto dobře propočítejte dávkování a vezměte v úvahu nejen svátky, ale také dovolenou mimo domov. „Pozor na výdej léků v zahraničí. Výdej českého eReceptu v zahraničí je možný na základě předložení dokladu totožnosti a identifikátoru eReceptu. Jako doklad totožnosti lze použít pouze elektronicky čitelný doklad jako je OP či cestovní pas. Lék je nutné uhradit na místě a až následně žádat o proplacení vlastní pojišťovnu,“ dodává lékárnice radu i pro ty, co se chystají na dovolenou v zahraničí.

(Zdroj: Lékárna Agel)

Příbuzné články