V pátek 16. 4. SKALKA FAMILY PARK otevírá brány své minizoo

A na co se můžeme těšit? Na to jsme se zeptali managera areálu Richarda Lamacze.

Jak jste zvládli tu dobu uzavření minizoo, respektive celého areálu, ekonomicky? Dočkala se vaše minizoo nějaké dotace či podpory?

Dotace se na nás nevztahují, protože nejsme licencovaná zoo, jsme soukromá minizoo. Tedy jsme si museli postačit s vlastními zdroji a bylo to pro nás velmi těžké období. Zvládli jsme to a věříme, že se k nám začnou návštěvníci zase vracet. Kdo nám velmi pomáhá, je Globus Ostrava, který již dlouhodobě naše zvířátka podporuje a dodává nám pro ně pečivo, ovoce a zeleninu. Za jejich pomoc jsme opravdu velmi rádi.

Jaká je aktuální otevírací doba vaší minizoo?

V současně době návštěníky rádi přivítáme každý všední den v čase 14.00 - 18.00 hodin a o víkenech 10.00 - 18.00 hodin.  

Vypadá to, že se vaše minizoo stále rozrůstá, kolik už máte zvířat?

Dnes už máme 27 druhů zvířat, v celkovém počtu jsme už přes stovku.

Jaká zvířata mají děti nejraději?

Velcí baviči jsou poník Jack a oslík Vilík. U těch je vždycky plno, ti v tom svém výběhu dělají pořádnou show. Holky minihorsky (G-Rose, Gema, Dalya, Luisa) jsou naše princezny. Velmi oblíbení jsou také klokani Skipy a Doby. Ksichtíky našich lam Roberta a Lojzy dokáží také pěkně rozesmát. Jediný kluk Bivoj mezi prasátky soupeří o pozornost návštěvníků s Emou, Eliškou a Elvírou.

Pokaždé, když se k vám stavím, žasnu, jak jste se zase neuvěřitelným způsobem rozrostli. Na co nového se návštěvníci mohou těšit?

Minizoo už tedy opravdu není vůbec mini, máme dvě ptačí voliéry, z toho jedna průchozí, odpočinkovou vyhlídku Nad kozami, interaktivní hry, hádanky a rébusy ze života zvířat a rostlin edukativního charakteru. Kontaktní koutek morčátek a králíčků. Celou zoo provází plastiky Skaláčkových kamarádů. Ohrada koz, kam je možnost volně vstoupit a být součástí hravého a bezprostředního života našich koziček. V čase 10.00 - 18.00 h. v každou celou a půl vyjíždí z jeskyně náš maskot Skaláček, kterého nám namluvil nejznámější vodník v Čechách, pan Pepa Dvořák. Skaláček dětem vypráví o svých kamarádech zvířátkách. Krásný výhled si užijete na Vyhlídce u výběhů jelenů a muflonů. Novinkou bude Stříbrná vyhlídková věž, ze které je nádherný výhled na okolí, a areál z ní máte jako na dlani. Nově je také součástí minizoo klidová relaxační zóna, kde budou nové průlezky, balanční a herní prvky a houpačky. To vše sloužící k odpočinku rodinám s dětmi. Ve fotokoutku si může rodinka udělat vzpomínku na hezký společný den.

Součástí minizoo je také nádherné rozlehlé dřevěné bludiště, které je plné interaktivních her, rébusu a hádanek a kouzelných průhledů do ohrad zvířat. Děti přelézají obratně Pavoučí sítí, stateční přejdou přes dřevěný houpací most, který spojuje hradní věže. Kdo najde střed bludiště, tak si může vylézt na rozhlednu, zazvonit na zvon přání a něco tajného si přát. Shora možná najde rychleji cestu jak z bludiště ven anebo se mu možná Skaláček zasměje, že tudy to fakt nepůjde. Novinkou Skaláčkova bludiště je hra "Kterému zvířecímu kamarádovi patří toto vejce?" Schválně, jestli poznáte, ke kterému zvířeti patří jaké vajíčko. Vtipná zrcadlová síň, do které by fakt neměl chodit ten, kdo si ze sebe neumí udělat legraci, protože u nás se může každý stát na chvíli krátkým, širokým a když najde rozhlednu tak i bystrozrakým. Na novém Pohřebišti odpadků se dozví, proč je tak důležité třídit odpad a vyhazovat odpadky kam patří, a kolik času trvá, než se volně pohozené odpadky v přírodě samy rozloží. Doufáme, že radost dětem udělají i nové 3D Skaláčkovy fotokoutky a budou tak mít milou vzpomínku na Skaláčka a jeho kamarády zvířátka.

Chystáte v minizoo nějaký program nebo akce pro veřejnost?

Loni byly velmi oblíbené indicie s křížovkou, kdy děti hledaly po areálu nebo v minizoo indicie a z nich pak skládaly odpovědi do křížovky a za vyluštění dostaly odměnu. Ty určitě budeme opakovat jako víkendový doprovodný program. Pro zvídavé chystáme komentované prohlídky s ošetřovateli našich zvířat, kteří zábavnou formou vypráví o životě zvířátek. V nejbližším možném termínu bychom také rádi spustili chovatelský kroužek, který se bude konat pro děti každý čtvrtek v odpoledních hodinách. Děti s ošetřovatelem vyzkouší, co taková péče o zvířátka obnáší. Dozví se, co které zvířátko baští, a dalších mnoho zajímavých věcí, a hlavně si je samy vyzkouší. Oblíbené jsou také Dny otevřených ohrad, kdy bereme návštěvníky do ohrad ke zvířátkům a pod dohledem zkušeného ošetřovatele si vyzkouší třeba učesat hřívu naším holkám minihorskám nebo vyčistit kopýtka oslíkovi Vilíkovi. V létě jsou také oblíbené naše Chovatelské příměstské tábory, letos už je tento druh tábora vyprodaný, ale na našem webu najdete pestrou nabídku táborů, ze kterých si vybere opravdu každý. Pravda je, že u těch zvířátek je to limitováno počtem dětí a jsou vždycky rychle vyprodané.

Jak budete řešit to, že do minizoo může dle platných opatření pouze 20 % návštěvníků?

Kapacita minizoo a bludiště (které je jeho součástí) je veliká. Vstupenku si bude možné rezervovat buď online v rezervačním systému nebo koupit u pokladny při vstupu do minizoo.

Jaké bezpečnostní podmínky budou třeba, aby návštěvníci dodržovali?

Prosíme návštěvníky, aby dodržovali rozestupy, dle aktuálně platných nařízení měli nasezeny respirátory či roušky, a k dispozici u nás bude samozřejmě také dezinfekce. 

Co dalšího bude návštěvníkům od pátku 16. 4. ve vašem areálu k dispozici?

Až se vyřádí se zvířátky a pozdraví se se Skaláčkem u jeho jeskyně, zveme děti a rodiče, aby se občerstvili v našem okýnku pod svahem. 

Vidím, že se tady zase něco staví a buduje?

Ano, neustále se snažíme jít kupředu. V celé minizoo upravujeme všechny cesty, aby byla zoo lépe dostupná také maminkám s kočárky nebo vozíčkářům. Dodělali jsme osvětlení, aby i večerní procházka byla krásným romantickým zážitkem. Stavíme nové výběhy, rozšiřujeme ty původní, hlavně travnaté plochy na maximální kapacity, tak, abychom vyhověli potřebám zvířat, aby měli co nejvíce volného prostoru k pohybu. Rovněž se snažíme vytvořit nové vnitřní zázemí, aby se měla zvířata kam schovat při nepřízni počasí. Z těch nových staveb to bude holubník, a kozy se dočkaly nového chlívku. Součástí jednoho takového chlívku jsou nové skladovací prostory, které nám umožní nakupovat krmivo pro zvířata do zásoby a nejen pro aktuální potřebu, což nám velmi pomůže. 

Je ještě něco na čem pracujete?

Vyvíjíme aplikaci, která by měla fungovat ve stylu Pokémon, kdy děti loví Skaláčky po areálu a plní úkoly. Skaláček děti provede areálem a děti seznámí s tím, co kde všude najdou a co tam je možno provádět.

Co nové přírůstky?

Před pár dny se nám narodila 2 jehňátka, na jaře 6 nových kůzlat. Máme taky nově narozená morčátka.

Jak vnímají zvířátka rozdíl toho, když v areálu návštěvníci jsou nebo nejsou? Evidují to?

Zvířata jsou socializovaná a jsou zvyklá na kontakt s lidmi a je vidět, že jim ten kontakt chybí. Projevuje se to tak, že se občas nudí, zlobí se mezi sebou, okusují ploty, koně nám olamují z nudy ohrady. Jsou jako děti, když se nudí, vymýšlí lumpárny, však to znáte. Jak my, tak zvířátka se už na návštěvníky moc těšíme. I pro nás je ta práce zajímavější a živější, když můžeme lidi zoo provézt a povykládat jim nějaké zajímavosti ze života našich zvířat.

Která vaše zvířata jsou kontaktní a mohou přijít bezpečně do bližšího kontaktu s návštěvníky?

Návštěvníci mohou do výběhů ke kozám. K holkám minihorskám je možno vstoupit pod dohledem ošetřovatele. Nově chystáme zpřístupnit i výběh oveček a za úplatek jsou ochotni se pomazlit i naši lamáci Roberto a Lojza. Slyší třeba na jablíčka nebo ideální jsou speciální nízkokalorické granule, které se prodávají v pokladně.

Je něco co je třeba vzkázat návštěvníkům?

Určitě, návštěvníci často s dobrým úmyslem, ale velmi nešťastným následkem, krmí naše zvířata vlastními potravinami nebo rostlinami natrhanými v okolí. Toto je u nás přísně zakázáno. Ač ten jejich žadonící pohled vypadá sebevíc hladově, zvířata mají skutečně pevně stanovený harmonogram krmení a jsou krmena dostatečně stravou pro ně vhodnou. Strava, kterou je návštěvníci krmí je buď naprosto nevhodná, či dokonce zdraví zvířete nebezpečná. I když je jeden člověk nakrmí malým množstvím a udělá to za den několik desítek lidí, tak my pak řešíme vážné zdravotní problémy zvířat. Proto opakovaně lidi vyzýváme, aby naše zvířata nekrmili. Je to krásný zážitek, když dítěti zvířátko ďobe z ruky, proto máme v prodeji v naší pokladně granule, která nejsou zvířeti nebezpečné, proto pouze těmito granulemi je možno naše zvířata krmit. Pokud lidé chtějí zvířátkům donést staré pečivo nebo ovoce/zeleninu, je možno nechat to na pokladně nebo předat našim ošetřovatelům, kteří se po minizoo pohybují.

Kde můžou návštěvníci sledovat aktuální informace o vaší minizoo či areálu?

Více info o nás najdou návštěvníci na našem webu Skalka family park nebo facebooku Skalka Ostrava

Chovatelské kroužky je možné rezervovat na odkaze - Chovatelské kroužky

Nabídku našich táborů najdete na odkaze - Tábory Skalka nebo v našem druhém areálu - Tábory Ridera Sport

Autor: Magdaléna Bystroňová

Příbuzné články