Navštívili jsme Pradědovu galerii v Jiříkově, doporučujeme!

O víkendu jsem s jedenáctiletým synem navštívila Pradědovu galerii u Halouzků v Jiříkově u Rýmařova. Už u vchodu nás uvítala informace, že jsou tady pro návštěvníky denně od 9 do 18 hodin.

Za vstupné se synem a našim psem Mikym jsme zaplatili 220 Kč. U vchodu se puboš ozval: Co tady jako budeme dělat? však to máme za 10 minut prošlé. Jak se spletl a koukali jsme oba.

Několik zastřešených budov plných vyřezávaných jak hotových tak rozpracovaných dřevěných soch. Jak historického charakteru, ze světa zvířat, vztažených ke kraji, lokální přírodě a spousta dalších. Každá galerie měla svou mluvící sochu, která po zmáčknutí tlačítka plní roli průvodce a povykládá co právě můžeme vidět, dokonce v několika jazycích.

Ze začátku jsme se lehce ztráceli a špatně orientovali, areál je velmi rozlehlý a členitý a má spoustu budov i venkovních částí a zákoutí. Zkoušeli jsme využít mapku, která je na několik místech v areálu vyvěšena a dostali jsme jí i u pokladny do ruky, ale jelikož mému orientačnímu nesmyslu ani mapa nepomůže, tak jsme prostě šli tam kde se nám to líbilo a některá místa si prošli 2-4x.

Pro prcka nejzábavnější byly lanovky zipline, vyhlídky, rozhledny, posilovací stroje, dřevěné kolotoče, houpačky, hrady, prolézačky, vše koncipováno i cedulemi vyzýváno k užití i pro dospělé. Byli jsme překvapeni velkým množstvím interaktivní zábavy a aktivit pro malé i velké.

V tomto teplém dni přišlo vhod, že areál nabízel spoustu dřevěných altánků a laviček jak ve stínu tak na sluníčku vybízejících k odpočinku.

Rozhledna na nejvzdálenějším konci areálu nabízí jak krásný pohled do krajiny i na daňčí farmu.

TOP 3 atraktivity uváděné galerií. Všechny tři zmíněné dominanty jsou zapsány v české Guinessově knize rekordů.

1. Mezi hlavní dominanty galerie patří bezesporu největší socha “vládce Jeseníků“ děda Praděda v ČR, která je 10,4 metrů vysoká a váží 15 tun.
2. Další významnou částí galerie je betlém, který obsahuje přes 250 ručně vyřezávaných figur v životní velikosti.
3. Za třetí unikát v Pradědově galerii považuje Jiří Halouzka obří dřevěný obraz Pradědovy říše. Na celý monument bylo použito dřevo ze čtyřiadvaceti lipových kmenů, měří 2,2 x 5 metrů.

Více informací najdete na webu Pradědovy galerie. (mabys)

Příbuzné články