Rozvoz vakcín proti covidu zajišťovali v Moravskoslezském kraji hasiči

Moravskoslezský kraj je jediným v České republice, který loni v lednu svěřil rozvoz vakcín proti covidu-19 výhradně do rukou hasičů. Ti během jednoho roku a jednoho dne rozvezli přes 1,2 milionu dávek do velkokapacitního očkovacího centra na ostravské Černé louce, do všech nemocničních očkovacích center v Moravskoslezském kraji, praktickým lékařům a do zařízení sociálních služeb na území kraje.

Vozidla Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) a jednotky sboru dobrovolných hasičů z Ostravy-Radvanic tak s očkovacími látkami objela více než dvakrát zeměkouli, když najela téměř 87 tisíc kilometrů bez nehody.

Osobní automobily byly vždy vybaveny speciálními chladničkami a doplněné termografy, které nepřetržitě zaznamenávaly vnitřní teplotu. Lahvičky s vakcínami byly předtím – na ochranu před případnými otřesy – ukládány do molitanových plat. Toto vybavení zakoupil Moravskoslezský kraj.

Hasiči začínali s bezproblémovou distribucí vakcín v pondělí 4.1.2021. Na trasy vyrazili téměř 700x.

Během středy 5.1.2022 rozvezli hasiči z centrálního skladu Fakultní nemocnice Ostrava poslední várku – celkem přes 30 tisíc dávek do všech nemocničních očkovacích center v Moravskoslezském kraji a také na Černou louku. „Naše činnost byla vždy spolehlivá, což ocenilo i vedení kraje,“ upozornil statutární zástupce krajského ředitele HZS MSK plk. Ing. Radim Kuchař. Další distribuci vakcín již zajišťuje společnost Avenier.

(mabys, zdroj HZS MSK)

Příbuzné články