Deset nejoblíbenějších domácích mazlíčků (druhá část): MYŠI, MORČATA, PAPOUŠCI

Přečetli jste si čánek s názvem: Deset nejoblíbenějších domácích mazlíčků (první část): PSI, KOČKY, KŘEČCI, RYBIČKY a ještě jste si nevybrali? Pak vězte, že dalšími třemi nejoblíbenějšími domácími zvířaty jsou myši, morčata a papoušci.

5. Myši

Jsou potomky MYŠI domácí. Jako domácí mazlíčci byli chovány v palácích v Japonsku a Číně.

Myš má délku života kolem roku a půl až třech let. Jsou to noční živočichové a rádi se schovávají v zemi. U nás jsou rozšířené také polní druhy jako hraboš, které často slouží jako kořist velkým dravým ptákům. Laboratorní myši se zase chovají jako potrava pro hady, pavouky, ještery apod. nebo k laboratorním testům.

Jsou jednoduché na chov. Jako potrava jim slouží semínkovité směsi, obilí, kukuřice, zelenina či ovoce. Myši se lehce množí a v některých zemích jsou chovány jako delikatesní pochoutka k jídlu.

6. Morčata

Stejně jako křečci nebo potkani, i MORČATA patří mezi hlodavce. Pocházejí z And, do Evropy byla dovezena v 16 století. Od té doby se stala populárními domácími mazlíčky, hlavně díky své nenáročnosti. Nejsou nijak zvlášť aktivní, neskáčou ani nešplhají, nijak rychle neběhají, jsou tedy schopna pobývat v poměrně malém prostoru. Jsou to tvorové společenští, proto je lepší chovat je po dvou. Morčata jsou poměrně nepořádná, často špiní svůj příbytek jídlem nebo vodou – překlápějí misky. Klec je lepší s plným dnem a s vyměnitelnou podestýlkou, protože je potřeba ji často čistit.

Morčata jsou velmi přátelská a lehce si přivyknou na společnost člověka. Je třeba je ale chránit před většími domácími zvířaty, jako jsou psi a kočky, která by je mohla brát jako kořist. Jako potrava jim slouží převážně tráva a vojtěška. Je vhodné jim také dávat čerstvé ovoce a zeleninu.

Víte, že ochočené morče může být dokonce televizní hvězdou? Kdo by neznal Edu z filmu Pohádky pro Emu... 

7. Papoušci

Oproti ostatním domácím zvířatům mají PAPOUŠCI jednu velkou výhodu – dokáží se naučit mluvit nebo zpívat. Také vedou před ostatními svou estetickou stránkou. Charakteristickým znakem papouška je jeho silný zahnutý zobák. Většinou bývá zbarvený.

Papoušci se vyskytují v přírodě v tropických a subtropických oblastech Afriky, Ameriky, Asie a Austrálie. Jsou považováni za nejinteligentnější ptáky. Živí se převážně semínky, ovocem, nektarem, pupeny, někteří papoušci se v přírodě živí dokonce drobnými členovci.

Papoušci jsou většinou drženi v klecích, měli by ale být pravidelně pouštěni, aby se mohli proletět. Větší druhy jsou chovány ve voliérách. Vyžadují velkou péči, je třeba jim věnovat dostatečnou pozornost a stimulovat intelektuálně. Některé prameny tvrdí, že vyžadují skoro tolik péče jako tříleté dítě. Menší druhy papoušků žijí průměrně od 15 od 20 let.

Stále jsme vás ke koupi vánočního mazlíčka pod stromeček neinspirovali? Stačí mrknout na třetí pokračování našeho mazlíčkovského nákupního rádce Deset nejoblíbenějších domácích mazlíčků (třetí část): HADI, ŽELVY, KRÁLÍCI

(sd, Foto: Shutterstock)