Také autofotogramy či bílé obrazy jsou k vidění v Domě umění

To nejzajímavější z tvorby významného českého konceptualisty Jana Wojnara je právě k vidění v ostravském Domě umění. Desítky děl, jež vznikala v malém třineckém bytě, budou vystavena až do 1. října 2023. Těšit se můžete na monochromní bílé obrazy - reliéfy, přesýpací a mřížkové básně, autofotogramy nebo třeba objekty.

Výstavní projekt nazvaný Jan Wojnar představuje výběr z tvorby českého výtvarníka, malíře, sochaře a fotografa. Na výstavě si můžete prohlédnout Wojnarovy fotogramy, diagramy, kresby, vizuální básně, objekty, ale také autorské knihy, které byly inspirovány světovým konceptuálním uměním. Jan Wojnar kladl důraz na analýzu, procesuálnost, detailní provedení svých prací a jejich estetické řešení. Jeho zapojování návštěvníka do hry s uměleckým dílem zůstává inspirativní a atraktivní i pro současné diváky.

„Jan Wojnar ve svých realizacích skrze textová sdělení modeloval konkrétní situace, vizualizoval vztahy mezi jednotlivými prvky a skupinami okolního světa. Rozvíjel ideje vycházející z geometrie a konkretismu, které posouval směrem k definování duálních vztahů, jako například řád versus jeho porušení, náhoda versus chaos, pevná versus měkká struktura. Wojnarovo dílo v sobě obsahuje racionální a konkrétní tendence, které transformoval skrze konceptuální přístup,“ vysvětlila kurátorka Helena Musilová.

Jan Wojnar věnoval velkou pozornost fotografii. Typická pro něj byla snaha o maximální odestetizování výsledného díla. Mezi Wojnarovy inovativní práce patří například autofotogramy, které vznikaly postupným mačkáním, trháním, rozbalováním a osvětlováním fotopapíru. Výsledkem jsou reliéfy proměňující se podle úhlu a způsobu osvětlení. Wojnar však pomocí fotografií také analyzoval realitu a zachycoval procesuálnost, například v osmi snímcích projíždějících aut nebo v cyklu devíti snímků polévky mizející z talíře, které autor spojil kresbou v diagram.

Spolu s výstavou Jan Wojnar bude zpřístupněna také komorní expozice Hudba v nás v Kabinetu grafiky, kterou připravila kurátorka Gabriela Pelikánová. V Domě umění si můžete nyní prohlédnout projekty Martin Straka / Monsieur Le Mans a malbu Jana Zrzavého Stromy, kterou vybrala herečka a zpěvačka Zuzana Stivínová mladší. Dům umění je otevřen úterý až neděle 10 až 18 hodin. Vstupné na výstavu činí 40 korun plné a 20 korun zlevněné. V neděli a pro seniory je vstup volný.

Více informací najdete na www.gvuo.cz.

(hav s využitím tiskové zprávy, foto: facebook.com/gvuostrava)