Začátek října bude ve znamení festivalu Den architektury - zamíří i do Moravskoslezského kraje

Od 1. do 7. října se centrem pozornosti stanou moderní architektura i historické skvosty, budovy známé i stojící v pozadí, ale i celé osady a čtvrti. Program nadcházejícího festivalu Den architektury zejména o víkendu láká na architektonické procházky, cyklovyjížďky a exkurze do běžně nepřístupných budov s poutavým výkladem odborníků, ale i workshopy nebo přednášky. Mezi více jak stovkou míst konání letošního jubilejního desátého ročníku festivalu najdeme i města v Moravskoslezském kraji.

Ostrava i Opava nabízí letos bohatý program.

V Ostravě festival zaostří na oblast osady Bedřiška, kde architekt Ondřej Turoň představí minulé projekty této oblasti a návrh budoucí přeměny osady představí za re:architekti Ondřej Synek. Otázky na současné město z pohledu sociálního, morálního či enviromentálního otevřou v diskuzi architektky Markéta Káňová a Laura Doležalová. Zájemcům bude představen i ikonický obchodní dům OSTRAVICA-TEXTILIA v centru města. Procházky s poutavým výkladem povedou i Farskou zahradou, po ulici 28. října a Opavské, které tvoří historicky nejdůležitější veřejný prostor Ostravy, nebo kolem řeky Ostravice. Nahlédneme i do domu pro seniory Harmonie. S architekty Petrem Svobodou a Jiřím Mikou se vydáme na komentované procházce objevovat potenciál řeky Ostravice.

V Opavě bude podrobně prozkoumán s výkladem obchodní dům Breda – stavba Leopolda Bauera inspirovaná chicagskou školou. Dům byl největším obchodním domem v Československu až do 60. let minulého století. Vydáme se po zapomenutých stavbách v centru města nebo na Kylešovský kopec za významnými stavbami a urbanismem tamní vilové čtvrti. V rámci akce Hurá dovnitř! se podíváme například do vodárenské věže z konce 19. století, Müllerova domu, Tyršova stadionu či prozkoumáme bývalou poštu a její rekonstrukci. Ve Frýdku Místku se vydáme s hlavním architektem města Ondřejem Zdvomkou po stopách minulosti - 500 let rozvoje, 50 let přestavby a v Bílovci povede architektonická procházka po opomíjených částech města a zapomenutých uličkách. V Novém Jičíně zazní přednáška autorů Manifestu krajinářské architektury u příležitosti derniéry stejnojmenné výstavy.

Města s programem Dne architektury v Moravskoslezském kraji: Bílovec, Frýdek Místek, Kopřivnice, Nový Jičín, Opava a Ostrava

„Program festivalu Den architektury je od roku 2001 založen na procházkách pro omezenou skupinu lidí a akce se konají převážně venku, proto věříme, že se letošní ročník uskuteční v plánovaném rozsahu. Samozřejmě budeme respektovat veškerá bezpečnostní opatření a věříme, že letošní ročník bude důstojnou oslavou deseti let našeho festivalu,“ říká ředitelka a zakladatelka festivalu Den architektury Marcela Steinbachová. Festival má na programu přes 300 akcí ve více jak stovce měst a obcí v Čechách i na Slovensku a zve na místa veřejnosti běžně nepřístupná nebo je představuje v nových souvislostech. Letos poukazuje zejména na úlohu architektury i urbanismu ve společnosti, ať už se to týká životního prostředí a udržitelnosti rozvoje, funkčnosti veřejných staveb a prostorů nebo proměn jednotlivých lokalit jak po společenské stránce, tak z hlediska architektury. Připomíná i několik významných architektonických osobností minulosti i současnosti jako jsou Adolf Loos, Josef Gočár, Otakar Novotný, Jaroslav Fragner nebo Zdeněk Fránek.

Na vybrané akce je potřeba rezervace předem. Registrace již byly zahájeny. Den architektury nabízí i program pro děti a první český filmový festival o architektuře Film a architektura, jenž letos po deváté přinese na plátna kin zejména zahraniční snímky, věnované architektuře a urbanismu. Kompletní program je k dispozici na www.denarchitektury.cz a www.filmarchitektura.cz.