Amerika na křižovatce: prezidentské volby v USA

Centrum PANT ve spolupráci s FF Ostravské univerzity připravili debatu s názvem Amerika na křižovatce: prezidentské volby v USA. Debata se uskuteční ve čtvrtek 26. 11. od 19 hodin v Centru PANT a diváci ji mohou sledovat online z pohodlí svého domova. Moderují Jan Beneš a Petr Kopecký z Katedry anglistiky a amerikanistiky FF Ostravské univerzity.

Na základě jakých témat a hodnot si letos Američané vybírali příštího šéfa Bílého domu? Jakou roli měla ve volbách pandemie? Jaký vliv a následky má specifický volební systém a čím dál větší polarizace americké společnosti? Jaké byly nejzajímavější momenty kampaně a jsou výsledky voleb překvapením? Povídat si budeme dále o tom, jaké dědictví zanechá Donald Trump a jakou může hrát do budoucna roli. A bude Joe Biden schopen naplňovat svůj program? Bude mít Barack Obama vliv na novou administrativu a jaký případně ? A co by to znamenalo pro Bidena? Nakolik se Bidenovi podaří otočit kurz nastolený Trumpem - klimatická dohoda či kurz zahraniční politiky? Odpovědi na tyto a další otázky nabídnou Jana Sehnálková, odbornice na zahraniční vztahy a volební systém USA z Katedry severoamerických studií FSV UK, a Daniel Anýž, novinář dlouhodobě se zabývající americkou politikou.

Jana Sehnálková je odbornice na zahraniční vztahy a volební systém USA. Vystudovala Mezinárodní teritoriální studia na Fakultě sociálních věd UK, kde se v současné době působí na Katedře severoamerických studií. Zabývá studiem čínsko-amerických vztahů, americkými dějinami, americkým politickým systémem a také americkou vnitřní politikou. V letech 2004-2006 studovala na Tamkang University na Tchaj-wanu, kde se zabývala vztahy mezi USA a Tchaj-wanem. V roce 2007 působila jako stážistka v Research, Development, and Examination Commission, výkonné složky tchajwanské vlády (Executive Yuan). V letech 2008-2010 působila jako editorka webových stránek U.S. Politics Today společnosti EIN News, od roku 2010 se věnuje americké veřejné diplomacii.

Daniel Anýž je novinář, který se dlouhodobě zabývá americkou politikou. Komentátor Hospodářských novin a redaktor Aktuálně.cz. V letech 2005 až 2010 žil ve Washingtonu D.C., kde pracoval jako zahraniční zpravodaj Hospodářských novin.

Živý přenos mohou diváci sledovat na FB stránce @centrumpant a YouTube kanálu Centrum Pant MEDIA (https://www.youtube.com/watch?v=VbYXJsNAhgA&feature=youtu.be).