Také ministr kultury bude v Ostravě diskutovat o ostravském muzejnictví

(Aktualizováno 22.5.2021)

Také Lubomír Zaorálek, ministr kultury ČR, se zúčastní odborná debaty nazvané Jaká je budoucnost ostravského muzejnictví? Na svém webu o tom informovala pořádající ostravská Fiducia. Debata se chystá na čtvrtek 27. května od 18 hodin na zahradě galerie PLATO.

Kromě ministra kultury, který se debaty bude účastnit jako zástupce zřizovatele chystaného ostravského MUSEum+, se debaty zúčastní také Ivan Berger – ředitel ostravské pobočky Národního zemědělského muzea, Naděžda Goryczková- generální ředitelka Národního památkového ústavu či Jakub Jareš – historik z Ústavu pro studium totalitních režimů, který je také spoluautorem publikace Jak vystavujeme soudobé dějiny. Pozvání do debaty přijali také Martin Jemelka – historik z Akademie věd ČR, Jiřina Kábrtová – ředitelka Ostravského muzea a Marek Pokorný – ředitel městské galerie PLATO, člen strategického týmu pro koncepci kultury města Ostravy.

A o čem se bude diskutovat? Pořadatelé uvádějí tyto okruhy: Jaké jsou vize Ostravy v oblasti muzejnictví? Máme v Ostravě dostatek paměťových institucí, které naplňují poslání muzea ve smyslu získávání, zachovávání, zkoumání a zprostředkování dokladů hmotného a nehmotného dědictví společnosti? Jaká je role a budoucnost Ostravského muzea? Proč Ostrava stále nemá, na rozdíl od Prahy či Brna, muzeum zabývající se industriálním a technickým dědictvím? Jak do vizí města v oblasti muzejnictví zapadá Národní zemědělské muzeum či nově vzniklá příspěvková organizace ministerstva kultury MUSEum+?

Kapacita bude omezená dle aktuálních epidemických opatření, detaily ohledně případných omezení budou zveřejněny na webu klubfiducia.cz nejpozději 3 dny před konáním akce.

Na debatu o ostravském muzejnictví bude potřeba se registrovat – KAPACITA BUDE POUZE 60 MÍST. Rezervovat místo si můžete od úterý 25. 5. do čtvrtka 27. 5. vždy od 10:00 do 18:00 přímo v galerii PLATO nebo na tel. čísle: 702206099 či emailu: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Pro vstup bude potřeba mít respirátor.

(hav, foto: facebook.com/lubomir.zaoralek)