Po šesti letech dnes uvidíme částečné zatmění Slunce

Čtvrtek 10. června byl dlouhou dobu poznačen v diářích každého správného astronoma v České republice. A nejen oni nedočkavě vyhlíží jednu z nejdůležitějších nebeských událostí tohoto roku. Také všichni, které zajímá dění nad jejich hlavami, ve čtvrtek 10. června zavítají do nejbližší hvězdárny. Po šesti letech lze totiž spatřit částečné zatmění Slunce z našeho území.

Tento překrásný astronomický úkaz vyvrcholí ve 12.46, kdy měsíc bude zakrývat naši nejbližší hvězdu z jedné pětiny. Mnoho hvězdáren v Česku má proto na čtvrtek připraven speciální program a nechybí mezi nimi ani ta naše ostravská. Přijďte se tedy podívat na vesmírnou podívanou do Planetária v Krásném Poli, které spadá pod Hornicko-geologickou fakultu VŠB-TU.

Podrobný program najdete na stránkách: https://planetariumostrava.cz/cs

V amfiteátru Planetária budou připraveny dalekohledy se speciálním filtrem pro pozorování Slunce. Budou také k dispozici papírové brýle s tímto filtrem.
Začíná se v 11.00!

Nezapomeňte především na bezpečnost při pozorování a přejeme krásný zážitek, který uvidíte opět z našich končin až 25. 10. 2022.