Dárci krve, potřebujeme vás všechny!

Krevní centrum FN Ostrava vyzývá všechny zdravé dárce krve - přijďte co nejdříve k odběru!

Operace se opět rozjely naplno, spotřeba krve je opravdu velká a zásoby rychle ubývají. Navíc se blíží léto a s ním každoročně i mnoho úrazů. Akutně pro naše pacienty proto potřebujeme všechny krevní skupiny. 

Objednejte se prosím předem telefonicky na čísle 800 260 004 nebo e-mailem Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo online přes webový formulář na konkrétní datum a čas. Dárci, kteří se rozhodnou darovat poprvé, mohou přijít bez objednání. První odběr můžete bez objednání absolvovat od pondělí do čtvrtku nejpozději do 13.30 hodin. Pátek je vyhrazen pouze pro registrované a objednané dárce. Doporučujeme Vám však z důvodů zkrácení čekací doby absolvovat první odběr v dopoledních hodinách od 8.30 - 9.30 hod.

Důležitá upozornění
• Pokud jste byl v karanténě nebo v kontaktu s osobou v karanténě, můžete přijít darovat po ukončení karantény.
• Pokud máte projevy onemocnění dýchacích cest, kašel, dušnost, teploty, prosím, nedarujte a nevstupujte do Krevního centra FNO.
• V případě nevyhovujícího výsledku testu posíláme dárci písemné uvědomění. V naléhavých případech informujeme okamžitě telefonicky, jestliže nám dá dárce kontakt. Při nejasnostech může dárce navštívit lékaře Krevního centra a ujasnit si nepochopené.
• Odebraná krev a její složky budou použity pouze v případě jejich vyhovění požadavkům na bezpečnost a jakost.
• Máte-li jakékoliv pochybnosti ohledně darování krve, můžete se dotázat lékaře nebo jiných zdravotnických pracovníků Krevního centra, kteří Vám odpoví dle svého nejlepšího vědomí nebo vás kontaktují s osobou, která vám kvalifikovaně odpoví na Vaše otázky.
• Jestliže zjistíte, že darování krve by bylo nevhodné, ať už z obavy možnosti vlastního ohrožení nebo ohrožení příjemce Vaší krve, nebo z jiného důvodu, můžete od odběru kdykoliv odstoupit.
• Údaje získané o Vašem zdravotním stavu budou archivovány a budou chráněny před zneužitím neoprávněnými osobami, dle zákona o ochraně osobních údajů.
• Dárce má možnost darovat celkem 25 litrů plazmy za rok.
• Získané údaje o dárci a jeho zdravotním stavu jsou archivovány a chráněny před zneužitím neoprávněnými osobami podle zákona č.101/2000 Sb.

Po aplikaci očkování proti covid-19 mRNA vakcínou (Pfizer BioNTech, Moderna) a proteinovou vakcínou (Novavax, Sanofi) mohou přijít dárci k odběru krve nejdříve 8. den po očkování. Po aplikaci vektorové vakcíny (AstraZeneca, Johnson) nejdříve 29. den po očkování.

Více informací na https://www.fno.cz/krevni-centrum

Darováním krve zachráníte život. Děkujeme! 

(hm, Krevní centrum Fakultní nemocnice Ostrava)