Světový den duševního zdraví: Proč se lidé stále odmítají starat o svou psychiku?

Věděli jste, že si desátého října každoročně připomínáme Světový den duševního zdraví? Péče o psychiku bohužel ani v dnešní době není úplnou samozřejmostí. Mnozí bojují s nedostupností této péče v místě jejich bydliště, jiní mají návštěvu odborníka na duševní zdraví stále spojenou s mnohými mýty. Dnešní doba je přitom typická tím, že je na nás všechny kladen stále větší tlak a to ze všech stran. Lidé daleko více bojují se všudypřítomným stresem. Víc než kdy jindy je tedy potřeba, abychom se naučili se stresem a zátěžovými situacemi pracovat a abychom si dovolili také odpočívat. Osobní problémy, potíže v práci či manželské krize – to všechno jsou také oblasti, které naší duševní pohodu značně ovlivňují a se kterými je možné se obrátit na psychologa.

Lidé však mají z nějakého důvodu tendenci tyto problémy ignorovat nebo se s nimi snaží za každou cenu poprat sami. Proč? Psychologové online psychologické poradny Mojra.cz pro vás sesbírali ty nejčastější důvody, které lidem brání vyhledat odbornou péčí a zároveň vám ukáží, že některé obavy, jsou zcela zbytečné. Tak schválně, najdete i svou výmluvu?

Nevím, kde psychologa najít

Jak psychologa najít? Kde začít? V současné době má většina psychologů své internetové stránky se všemi důležitými informacemi. Chce to tedy chvíli času a pustit se do hledání. Poptat se můžete také známého či svého obvodního lékaře, zda vám mohou někoho doporučit. Je pravdou, že v některých částech naší republiky je dostupnost psychologické péče snížená. V takovém případě pak vhodnou variantou může být online psychologické poradenství – tedy konzultace s psychologem přes telefon či formou video-hovoru.

Nemám na to čas

Konzultace s psychologem trvá obvykle mezi 50-90 minutami. Někomu stačí jedno sezení, jiný problém vyžaduje sezení několik. Neexistuje ale žádná norma, jak dlouho a jak často byste k psychologovi měli chodit. Vše je tedy na vás a vaší společné domluvě s psychologem. V současné době je také častější, že se psychologové snaží hledat termíny v ranních či večerních hodinách tak, aby šla terapie snadno kombinovat s prací a rodinnými povinnostmi.

Nemám až tak velký problém

Je to zvláštní. Máme-li podezření na zánět slepého střeva, na nic nečekáme, při prvních známkách bolesti míříme k doktorovi. Je to logické, vždyť kdo by chtěl čekat, až bude bolest nesnesitelná a náš stav bude čím dál komplikovanější a životu nebezpečnější. To by přece nedávalo žádný smysl. Když jde ale o problémy psychického rázu, jde logika stranou. Lidé s řešením psychickým problémů otálejí, odsouvají to a problém tak dál bují a stupňuje se. Někteří občas bojují s tím, že se jim jejich trápení zdá malicherné, že by tím psychologa zbytečně zatěžovali. Tady pro vás psychologové mají jasný vzkaz: Nečekejte! Nic jako příliš malé problémy neexistuje. Ať už vás trápí cokoli, je v pořádku říct si o pomoc. 

Nejsem přece blázen

Psycholog? Ani náhodou, nejsem přece blázen! Starý evergreen mezi výmluvami, proč nenavštívit psychologa. Jedná se zároveň o jeden z největších mýtů. K psychologovi rozhodně nechodí blázni. Psycholog je odborník na duševní zdraví, který vám může pomoci s celou řadou potíží. Nejčastěji lidé s psychologem řeší vztahové potíže – partnerské krize, rozchody a rozvody, nevěru, neefektivní komunikaci a další. Psycholog může pomoci také v případě jiných než partnerských vztahů, například při výchovných obtížích, sourozenecké rivalitě nebo problémech s kolegy. Profesní život je další oblastí, v rámci které se můžete na psychologa obrátit. Stejně tak u něj najdete pomoc při řešení různých osobních potíží od problematiky závislostí, přes úzkosti, deprese, stres až po hledání sebevědomí či motivace.

Neumím nikomu vysvětlit, co se se mnou vlastně děje

Dalším z poměrně častých důvodů je strach z toho, že nebudu schopen psychologovi vysvětlit, co vlastně prožívám. Mnoho lidí má potíže popsat, co přesně cítí. Nebojte, s psychologem můžete mluvit tak, jak vám zrovna budou myšlenky přicházet. Psycholog se v případně potřeby na vše důležité doptá nebo vás navede. I to je součástí jeho práce. Pro ty, které představa rozhovoru přesto stále děsí, máme dobrou zprávu: mnoho psychologů nabízí také poradenství přes email nebo formou chatu, což ocení zejména ti, kteří potřebují delší čas pro zformování myšlenek a rádi si vše nejprve dobře promyslí.

Nikoho nepotřebuju, pomůžu si sám

Mnoho lidí se rozhodne se svými psychickými problémy bojovat na vlastní pěst. Jenže zvláště některé psychické obtíže jako závislosti, deprese, úzkosti či poruchy příjmu potravy rozhodně patří do rukou odborníka. S bolavým zubem jdeme k zubaři, s kožními problémy pomůže dermatolog. Na psychické potíže je tady psycholog,

Nicméně je rozhodně důležité, abychom o své duševní zdraví pravidelně a dlouhodobě pečovali také my sami. Co pro své duševní zdraví můžete (Nejen na Světový den duševního zdraví) udělat vy?

V prvé řadě k sobě buďte laskaví – je normální, že děláme chyby, je v pořádku, že se nám občas něco nedaří. Nebuďte na sebe příliš přísní, naopak se nezapomínejte pochválit a ocenit za to, co se vám povedlo. Dopřejte si dostatek odpočinku a spánku. Bez toho to zkrátka nepůjde. Kvalitní spánek je důležitý pro tělo i pro mysl. Naučte se být tady a teď. Minulost nezměníme, budoucnost je daleko. Teď je tady přítomnost, která nám často utíká. Naučte se občas vypnout, na nic nemyslet. Když něco děláte, věnujete se té činnosti naplno. Občas si dopřejte odpočinek od online světa a udělejte si den offline.

Pokud se rozhodnete pro online konzultaci s některým z psychologů poradny Mojra.cz, vždy se setkáte s profesionálním přístupem. Konzultaci si objednáte jednoduše na stránkách www.mojra.cz, která podporuje i mobilní verzi, tudíž máte psychologa v podstatě na dosah ruky, kdykoli a odkudkoli.

V případě objednání konzultace na www.mojra.cz uveďte do pole slevový kupon „PROGRAM“ a okamžitě získáte slevu 5 % na všechny typy konzultací s našimi psychology.