Moravskoslezští celníci odhalili mezinárodní gang výrobců pervitinu

Moravskoslezští celníci odhalili mezinárodní gang výrobců a dealerů pervitinu. Kriminalisté kvůli tomu obvinili sedm lidí.

Podle policie vyrobili od počátku loňského roku okolo 70.000 dávek pervitinu v hodnotě okolo 14 milionů korun. Obviněným, mezi nimiž je i jeden Polák, hrozí až osmnáctileté vězení. ČTK to dnes řekla mluvčí moravskoslezské policie Soňa Štětínská.

Role ve skupině byly podle moravskoslezských kriminalistů rozdělené. Část obviněných zajišťovala z Polska dovoz léků potřebných pro výrobu drogy, další ji vyráběl na několika místech především Karvinska a Frýdecko-Místecka. Další zajišťovali distribuci narkotik mezi odběratele.

"Léky s obsahem pseudoefedrinu si obvinění nechávali vozit kurýry nebo si pro ně sami jezdili do zahraničí," řekla dále mluvčí Štětínská.

Martina Kaňková z celního ředitelství ČTK řekla, že podle celníků skupina do Česka z Polska dovezla nejméně 32.256 kusů balení tablet s obsahem pseudoefedrinu. "Utratili za léky bezmála deset milionů korun. Z tohoto množství by bylo možno vyrobit až 32 kilogramů pervitinu, jehož cena na černém trhu představuje částku okolo 32 milionů korun."

Policisté obvinili čtyři muže ve věku od 23 do 57 let. Pocházejí z Frýdecko-Místecka, Karvinska a jeden z Polska. Obvinění si vyslechly i tři ženy ve věku od 25 do 42 let z totožných okresů. Někteří už byli v minulosti v souvislosti s drogami souzeni. Všichni jsou ve vazbě.

"Na zadržení některých obviněných se podílela zásahová jednotka krajského ředitelství, přičemž jeden z mužů drogu v době zásahu právě vyráběl," řekla Štětínská. Policisté předpokládají, že skupina byla napojena na další velký mezinárodní gang. Vyšetřování proto pokračuje a není vyloučeno, že padnou další obvinění.

(sd, Zdroj: ČTK)