Diamo chystá v Ostravě sedm projektů pro zlepšení životního prostředí

Státní podnik Diamo provede do roku 2025 sedm projektů, které mají mít příznivý dopad na životní prostředí v Ostravě. Upraví například místa zasažená poklesy půdy. Podnik se k tomu zavázal v memorandu s městem Ostrava o spolupráci na projektech napravujících následky hornické činnosti.

ČTK to dnes sdělila mluvčí Diama Jana Dronská. Diamo se v kraji stará o areály bývalých černouhelných dolů. Projekty mají být za 25 milionů korun.

"Patří mezi ně například úprava sesuvného území na odvale Petr Cingr v Michálkovicích, revitalizace lesoparku Benátky a Hulváckého kopce nebo revitalizace parku u Boříka v obvodě Nová Ves. Dále pak se připravuje odvodnění území v Nové Vsi a revitalizace kalových a dočišťovacích nádrží Pilíky v Hrabové," uvedla Dronská.

Město bude podle ní poskytovat odborné konzultace, informace o doprovodných nebo navazujících projektech a koordinaci. Financování zajistí prostřednictvím Diama stát z prostředků na zahlazování následků hornické činnosti.

Odštěpný závod Odra státního podniku Diamo se v Moravskoslezském kraji stará o areály bývalých černouhelných dolů a o zahlazování následků po hornické činnosti, včetně sanací a rekultivací. Udržuje hladinu důlních vod řízeným čerpáním, vyplácí sociálně zdravotní dávky bývalým horníkům a zajišťuje protimetanovou ochranu celého regionu.

(sd, Zdroj: ČTK)