Nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji se v září snížila na 5,3 procenta

Podíl nezaměstnaných v Moravskoslezském kraji v září klesl o další desetinu procentního bodu na 5,3 procenta. Spolu s Ústeckým krajem je to ale nejvyšší hodnota v zemi.

Z evidence úřadů práce ubylo v kraji 606 lidí a na konci měsíce práci nemělo 43.370 obyvatel. Oproti loňskému září bylo nezaměstnaných v kraji o 1295 méně a jejich podíl byl nižší rovněž o 0,1 procentního bodu. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Úřad práce ČR.

"V průběhu měsíce bylo nově zaevidováno 5630 osob. Ve srovnání s minulým měsícem to bylo více o 1588 osob a v porovnání se stejným obdobím předchozího roku méně o 1126 osob. Z evidence během měsíce odešlo celkem 6236 uchazečů. Bylo to o 1844 osob více jako v předchozím měsíci a o 842 osob méně než ve stejném měsíci minulého roku," řekla ČTK Vladana Purdeková z ostravského úřadu práce. V celém Česku nezaměstnanost v září klesla proti srpnu také o desetinu procentního bodu na 3,5 procenta. Bez práce bylo 262.142 lidí. Ve srovnání se srpnem uchazečů o práci ubylo v ČR o 5747.

Mezi okresy zůstává celorepublikově nejvyšší nezaměstnanost na Karvinsku na 8,9 procenta.

V desítce okresů s nejvyšším podílem lidí bez práce je také na třetím místě Ostrava-město s 6,3 procenta a na sedmém Bruntálsko s 5,7 procenta. Nejnižší v kraji je nezaměstnanost nadále na Opavsku s 2,8 procenta. "Kraj evidoval ke konci září celkem 14.217 volných pracovních míst. Jejich počet byl o 146 vyšší než v předchozím měsíci a o 95 nižší než ve stejném měsíci minulého roku. Na jedno volné pracovní místo připadalo v průměru 3,1 uchazeče, z toho nejvíce v okresech Karviná (10,1) a Bruntál (3,9)," doplnila Purdeková.

Nezaměstnaných v evidenci úřadu ubylo proti srpnu v Moravskoslezském kraji ve všech okresech s výjimkou Bruntálska, kde se počet uchazečů zvýšil o osm. Nejvýrazněji počet nezaměstnaných klesl v Ostravě - o víc než čtyři stovky.

(sd, Zdroj: Úřad práce ČR)