Technická univerzita Ostrava spustila projekt Junior univerzity

VŠB-Technická univerzita Ostrava (VŠB-TUO) otevřela Junior univerzitu. Projekt je zaměřený na žáky od prvních tříd až po maturanty. Nabízí jim kroužky, přednášky, workshopy, ale třeba i vědecké projekty z oblasti techniky, přírodních věd a ekonomie. Novinářům to dnes řekla mluvčí univerzity Petra Halíková.

"Obsah studia si studenti upraví podle svého zájmu, potřeb, časových možností a znalostí, hlásit do něj se mohou v průběhu celého akademického roku. Zájemci se mohou sami zaregistrovat na webu a dále si sami volí programy a jejich četnost. Za splněné programy budou sbírat body a dílčí odměny, jejich vyhodnocení proběhne každoročně na slavnostních promocích. Podle počtu bodů získají studenti tituly a další dílčí hodnocení, jako jsou odznaky a diplomy odbornosti," přiblížila projekt Halíková.

Junior univerzita je součástí projektu Zlepši si techniku, který popularizuje technické, přírodovědné a ekonomické obory VŠB-TUO.

Univerzita v projektu spolupracuje jak se základními, tak i středními školami v Moravskoslezském kraji i mimo něj. "Univerzitní pedagogové pro žáky a studenty připravují přednášky, workshopy, soutěže či kroužky, které se odehrávají na univerzitě, nebo jezdí přímo do vyučování a na projektové dny škol. Ročně projektem Zlepši si techniku VŠB-TUO osloví tisíce školáků i učitelů," uvedla Halíková.

Dodala, že Junior univerzita není jednoročním kurzem, ale děti a junioři v tomto systému neformálního vzdělávání mohou studovat po celou dobu školní docházky. "Postupně tak poznají všechny naše obory a prohloubí si znalosti v těch, které je baví nejvíc. Junior univerzita je unikátní systém pro osobní rozvoj, žáci a studenti díky ní mohou trávit čas smysluplně, získají skvělé zážitky, podobně založené kamarády a zjistí, jak to na takové univerzitě chodí," doplnila koordinátorka projektu Jarmila Černá. Bližší podrobnosti o projektu najdou zájemci na webových stránkách.

(sd, Zdroj: ČTK)