V Moravskoslezském kraji bylo ve středu přes 2000 nakažených

V Moravskoslezském kraji přibylo ve středu 2008 lidí pozitivně testovaných na covid-19. Na 100.000 obyvatel připadá za posledních sedm dní 973 nemocných. Hodnota sedmidenní incidence je čtvrtá nejvyšší v zemi, hůře jsou na tom ještě Olomoucký, Zlínský a Jihomoravský kraj. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil hejtman Ivo Vondrák (ANO) a ministerstvo zdravotnictví. Podle něj zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se situace stabilizovala.

"Podle predikcí virologů a dalších odborníků to bohužel vypadá, že se v nejbližších týdnech šíření nákazy nezpomalí. Naopak, měli bychom spíše počítat s tím, že bude přibývat nejen pozitivně testovaných, ale i těch, kteří budou potřebovat nemocniční péči," řekl ČTK Vondrák.

Podle hejtmanových dat je z 697 standardních lůžek vyčleněných pro covidové pacienty aktuálně obsazeno 579. Ze 120 ARO a JIP lůžek je to 84. Z 1658 lůžek následné péče jich je covid pacienty obsazeno 119. Z 89 umělých plicních ventilací je nyní využito 46.

"V Moravskoslezském kraji zatím pro covidové pacienty kapacity máme, rozhodně ale neplatí, že se tato situace nemůže zhoršit. Vždy je prozíravé počítat se všemi variantami. Proto situaci v nemocnicích na území našeho regionu průběžně sledujeme, jsme v pravidelném kontaktu s vedením nemocnic i s koordinátorem lůžkové péče v našem kraji. Podobně jako v jarní vlně jsou naše nemocnice připravené operativně reagovat na aktuální situaci a potřeby tak, aby se všem, kteří to potřebují, náležitá zdravotní péče dostala," řekl hejtman.

V případě přetížení nemocnic a vyčerpání kapacit lze podle Vondráka využít model z poslední vlny epidemie, kdy měl kraj připraveny náhradní kapacity v sociálních či lázeňských zařízeních v regionu. "Každý z nás si přeje, aby se nic podobného nestalo, ale pokud by měla pandemie eskalovat do takových rozměrů, bylo by možná na zvážení vyhlášení nouzového stavu. A to i kvůli tomu, abychom v krajích měli kompetence například vydávat rozhodnutí o pracovní povinnosti mediků a žáků středních zdravotnických škol,“ doplnil Vondrák. Znovu apeloval na to, aby se lidé očkovali a dodržovali protiepidemická opatření.

Mluvčí Fakultní nemocnice Ostrava Petra Petlachová ČTK řekla, že zatížení nemocnice zatím není takové, jako bylo začátkem ledna, kdy byla situace nejhorší za dobu pandemie. "V tuto chvíli jsme zhruba na polovičních číslech. Nicméně v tu dobu byla úplně zastavená plánovaná operativa. My jsme se nyní dlouho snažili udržet bez omezování necovidové péče. Bohužel situace se vyvíjí, tak jsme v pondělí už museli přistoupit na omezení plánované operativy o 20 procent, a to vesměs u chirurgických oborů. Akutní operativy, neodkladných zákroků, onkologických pacientů a dětských pacientů se omezení netýká," řekla mluvčí největšího zdravotnického zařízení v kraji.

Ředitel Městské nemocnice Ostrava Petr Uhlig ČTK rovněž řekl, že nejvyšší počet covidových lůžek i pacientů měla nemocnice v lednu. "Určitý prostor ještě máme. Chybí nám ale personál, nechceme přistupovat k zákazu dovolených, tak jak to bylo v předchozí vlně. Zaměstnanci jsou nemocní, na dovolených nebo se starají doma o děti. Abychom uvolnili kapacity pro covidové jednotky, omezili jsme plánovanou péči u všech oborů, a také provoz některých ambulancí," připomněl Uhlig, Dodal, že při naplnění kapacit by nemocnice sama uvítala radu, jak v takovém případě postupovat. "Potom by nastoupila válečná medicína, abychom se vyhnuli takovým scénářům, nezbývá nic jiného než vyhlásit úplný lockdown, což uvádím nerad, protože nejsem jeho příznivcem. Vláda by měla začít jednat," řekl Uhlig.

Od počátku pandemie se v regionu nakazilo koronavirem už více než 219.000 lidí, tedy zhruba šestina z 1,2 milionu obyvatel.

3824 lidí v souvislosti s covidem zemřelo. Kraj dnes bude do obcí s rozšířenou působností ve spolupráci s hasiči znovu rozvážet antigenní testy pro plošné testování neočkovaných školáků, které se má uskutečnit 22. a 29. listopadu. Pro školy je připraveno více než 277.000 testů.

(sd, Zdroj: ČTK)