Jak bude vypadat Ostravica – Textilia po rekonstrukci?

Po letech chátrání by začátkem příštího roku měla konečně začít rekonstrukce bývalého módního domu Ostravica – Textilia, který se nachází v centru Ostravy. Projekt přestavby získal potřebná povolení i silného finančního partnera. Pokud vše půjde podle plánu, v roce 2023 by měla být „nová“ Ostravica zpřístupněna veřejnosti.

Komplex tří budov podle plánů zahrne kreativní centrum, kavárny, restaurace, ale také hudební a divadelní klub nebo konferenční sál. Znovu se objeví také prosklené zastřešení ústřední části, takže na známé schodiště opět dopadnou sluneční paprsky, tak jako před lety. Samotná rekonstrukce bude zároveň řešena citlivě, s co největším respektem k původní podobě. S ohledem na místy netradiční přístup k řešení fasády objektu byla prostřednictvím Městského ateliéru vytvořena platforma pro odbornou diskusi nad navrhovaným řešením. Autoři návrhu tak obdrželi řadu podnětů od nezávislých odborníků, které se ve výsledné podobě snažili zohlednit.

Někdejší módní dům patřil od počátku k nejluxusnějším stavbám svého druhu v tehdejším Československu a po dlouhá desetiletí představoval jednu z ostravských architektonických ikon. O historii domu se dozvíte více například na stránkách Stavby v MS kraji.

Dvě z budov už jsou staticky zajištěny a připraveny k zahájení prací, třetí bude řešena zvlášť. Široké veřejnosti bude určena asi polovina zrekonstruované části. Ostatní prostory pojme připravované centrum kreativního průmyslu Business Butique Ostravica. Budou zde laboratoře, speciální ateliéry vybavené zařízením 3D reality, kanceláře a společně sdílené prostory, jako jsou jednací a přednáškové sály. Ostravica se tedy stane místem prolínání a setkávání umění a kultury s vědou.

Další informace najdete například na stránkách architektonického studia Master Design, které stojí za návrhem rekonstrukce, nebo třeba na stránkách Archiwebu, kde jsou uvedeny mimo jiné názory autora návrhu rekonstrukce - architekta Martina Náhlovského.

(hav, ostrava.cz, vizualizace: Master Design)