Novými vlaky do Beskyd a další změny v dopravě

Od neděle 12. prosince 2021 začne z Ostravy do Ostravice v Beskydech jezdit nový přímý spěšný vlak nazvaný Lysohor. Nejen turisté směřující do hor se také mohou těšit na nové vlakové soupravy typu push-pull.

Asi největší letošní novinkou v dopravě je, že se Českým drahám podařilo po dlouhé době nahradit staré vozy, které doposud jezdily na frekventované železniční trati mezi Ostravou a Frenštátem pod Radhoštěm, pěti novými moderními vlakovými soupravami typu push-pull, ve kterých je samozřejmostí wi-fi, klimatizace, bezbariérový přístup, vybavení pro invalidní cestující, prostory pro převoz kočárků, jízdních kol, lyží a objemných zavazadel.

Nové jednotky push-pull budou od 12. prosince 2021 postupně nasazovány na linku S6 mezi Ostravou a Frýdlantem nad Ostravicí v pracovní dny a mezi Ostravou a Frenštátem pod Radhoštěm o víkendech a o svátcích.

Označení push-pull (přeloženo z angličtiny tlačit-táhnout) se používá pro označení souprav, kdy na jednom konci je připojena lokomotiva a na druhém konci tzv. řídící vůz, tj. osobní vůz se stanovištěm strojvedoucího, z něhož lze ovládat lokomotivu na dálku. Lokomotiva tak nemusí na konečných stanicích objíždět soupravu, což urychluje a zjednodušuje obrat. Vlak je tak jedním směrem lokomotivou tažen, druhým směrem lokomotivou sunut.

Novinkou je zavedení přímých víkendových spěšných vlaků Lysohor mezi Ostravou a Ostravicí. Z Ostravy-Svinova budou tyto vlaky vyjíždět v 8:05 a 10:05, zpátky z Ostravice pojedou v 15:04 a v letním období (od dubna do září) pak ještě v 17:04 hodin.

Příměstská autobusová doprava
Změny v organizaci příměstské autobusové dopravy na Frýdlantsku, Frýdecko-Místecku a v okolí Hnojníku souvisejí s úpravou u vlaků do Beskyd. Časové polohy návazných autobusových spojů bylo nutné přizpůsobit novým časovým polohám vlaků.

Mimo jiné došlo k posílení víkendových spojů a ke zpravidelnění spojů linky 345 z Frýdlantu nad Ostravicí do Malenovic, linky 348 z Ostravice do Bílé. Časové polohy byly přizpůsobeny i na linkách 341 z Frýdlantu nad Ostravicí do Janovic, 343 z Čeladné do Podolánek, 344 z Frýdlantu nad Ostravicí do Raškovic či 655 z Frenštátu pod Radhoštěm do Trojanovic, Ráztoky. Částečnými úpravami jízdního řádu prošly také linky 745 z Hnojníku do Komorní Lhotky, 743 a 748 ze Stříteže do Řeky a další linky. Nová je také úprava jízdního řádu linek 651 a 657, které zabezpečují dopravní obsluhu zejména Kunčic pod Ondřejníkem.

Významnou změnou je také posílení provozu oblíbené autobusové linky 980 mezi Ostravou, Frýdkem-Místkem a Frenštátem pod Radhoštěm.

Podrobnější informace o změnách v dopravě v Moravskoslezském kraji najdete zde .

(hav, foto: ceskedrahy.cz)