Smrtelná dopravní nehoda na dlouhé hodiny uzavřela silnici I/45 z Bruntálu, hasiči přečerpávali stovky litrů nafty

Dvě jednotky profesionálních hasičů se v pondělí 7. února 2022 zapojily do odstraňování následků dopravní nehody osobního a nákladního automobilu na silnici I/45 z Bruntálu směrem na Valšov.

Událost byla na tísňovou linku hasičů ohlášena o půl osmé ráno, k zásahu byli vysláni hasiči ze stanice Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) v Bruntálu se dvěma cisternami.

Už při jejich příjezdu na místo byla lékařem konstatována smrt řidiče osobního automobilu, řidič kamionu byl v péči zdravotníků.

Hasiči provedli na obou automobilech protipožární opatření a zabezpečili místo nehody. Zároveň museli z poškozené nádrže kamionu odčerpat naftu, aby zabránili většímu úniku.

K tomu si velitel zásahu nechal na místo události poslat chemický automobil, který je vybaven pro tyto typy události. S ním pak hasiči z nádrže odčerpali 300 litrů pohonných hmot.

K vyproštění kamionu a zprovoznění komunikace byla na místo povolána těžká technika ze stanic HZS MSK v Ostravě-Zábřehu - tedy vyprošťovací speciál Bison a s ním automobilový jeřáb a pojízdná dílna s technickými prostředky.

Samotné vyprošťovací práce komplikovalo počasí - především zledovatělá a zasněžená silnice. Kamion se podařilo postavit zpět na komunikaci krátce před půl druhou odpoledne.

Další činnost hasičů na místě události - tedy především pokračující přečerpávání nafty tak, aby bylo možno tahač bezpečně naložit na odtah a úklid komunikace - trvala přibližně do patnácti hodin.

(mabys, zdroj: HZS MSK)