Ostravští strážníci každodenně realizují sběr použitých jehel

Součástí každodenní práce ostravských strážníků je i sběr použitých injekčních stříkaček a jehel. Za první čtyři měsíce letošního roku jich strážníci v ostravských ulicích sesbírali celkem 1356 kusů.

Použité stříkačky a jehly strážníci zajišťují v rámci každodenní pochůzkové činnosti v ulicích města, kdy se zvýšenou měrou zaměřují zejména na okolí dětských hřišť, pískovišť, parků a odpočinkových zón.

Strážníci jsou ke sběru použitých jehel vybaveni gumovými rukavicemi, kleštěmi, dezinfekcí a speciálním obalem (kyblíkem) na infekční materiál. Stejně tak jsou proškoleni i s postupem při sběru a manipulaci s tímto infekčním materiálem.

Převážnou část zajištěných stříkaček a jehel strážníci sesbírali na základě oznámení občanů. Nálezy jehel hlásí strážníkům mnohdy i samy děti. Ty jsou s touto problematikou seznamovány v rámci besed, které strážníci-preventisté realizují ve spolupráci s jednotlivými základními školami.

V roce 2021 ostravští strážníci sesbírali celkem 3873 stříkaček s jehlami. V porovnání s rokem 2020 došlo k mírnému nárůstu použitých stříkaček, a to o 177 kusů. Do konce dubna roku letošního to pak bylo celkem 1356 kusů stříkaček.

Odhozené jehly a injekční stříkačky mohou být mnohdy nositelem řady infekčních chorob. Občanům proto radíme na stříkačku nikdy nesahat, zavolat na linku 156, řídit se pokyny dispečera linky 156 a vyčkat na místě do doby příjezdu strážníků. (mabys, zdroj: Městská policie Ostrava)