Co se chystá v oblasti rozvoje Ostravy?

Propojení centra Ostravy s Dolními Vítkovicemi je jedním z nejdůležitějších aktuálních urbanistických témat ve městě. Aktuálně vzniká ambiciózní plán, který se týká tohoto propojení a rozvoje přilehlých lokalit. Také o tom bude debata ve středu 15. června 2022 od 18 hodin v Gongu. Diskutovat budou třeba architekt Josef Pleskot, primátor Ostravy Tomáš Macura nebo třeba podnikatel Jan Světlík. Akce je přístupná veřejnosti, rezervace míst není nutná.

Dlouhodobým záměrem je v místě, kterému se místě říká Pod Žofinkou, vybudovat novou čtvrť pro 12 tisíc lidí s přírodním parkem, přímou vazbou na nábřeží a novou městskou třídou pohodlně propojující centrum Ostravy s Dolními Vítkovicemi.

V pozvánce k akci se mimo jiné uvádí, že centrum Ostravy se ve směru k řece skládá ze samostatně fungujících a nedokončených částí, které jako celek neposilují význam metropole. „Černou louku, univerzitní campus a území u Nové Karoliny je potřeba vzájemně provázat a dokončit – přiblížit k řece. Je potřeba propojit město s řekou, využít její atraktivitu a celkově tak zvýšit potenciál a sebevědomí centra města pro jeho obyvatele i návštěvníky.“

Dále se pak píše: „Ostrava ve svém centru musí překročit své přírodní i člověkem vybudované hranice. Na spojení Moravské i Slezské Ostravy a Vítkovic tak vytvořit město 21. století. Máme na mysli město, ve kterém budou vzdálenosti krátké a všechny důležité služby budou pěšky dostupné. Bude mít živoucí veřejný prostor a atraktivní dostupné byty, které budou mít blízko k zeleni, k přírodě a řece. Hlavním cílem je tedy město, které bude vitální, obytné a udržitelné.“

Ve středu v Gongu v Dolní oblasti budou představeny vize a záměry, které v budoucnu zcela promění území Moravské Ostravy mezi centrem a Dolní oblastí Vítkovice. Následovat bude debata s architekty Josefem Pleskotem a Romanem Kouckým, Tomášem Ctiborem a zástupci města o rozvoji území mezi centrem a Dolní oblastí Vítkovice.

O čem všem se bude diskutovat?
Jak vyřešit chybějící propojení centra města a DOV?
Jaký rozvoj čeká klíčovou lokalitu centra, Černou louku?
Může v nevyužitém brownfieldu vzniknout zcela nová městská čtvrť?
Co vše mohou tyto záměry městu a regionu přinést?
A může si tyto odvážné plány Ostrava vůbec dovolit?

Hosty debaty budou:
Josef Pleskot - architekt a tvůrce významných staveb v DOV
Zuzana Bajgarová - náměstskyně primátora
Roman Koucký - architekt, profesor na ČVUT, zakladatel architektonické kanceláře koucky-arch.cz
Tomáš Macura - primátor města Ostravy
Tomáš Ctibor - zakladatel společnosti 4ct
Ondřej Vysloužil - ostravský městský architekt
Jan Světlík - podnikatel a autor vize Dolních Vítkovic

Vstup do Gongu bude možný už od 17 hodin. Během akce si budete moci prohlédnout panely s informacemi k uvedeným tématům.

Další informace najdete třeba na Facebooku.

(hav, foto: facebook.com/mappaostrava)