Kromě nádrže Brušperk je kvalita vody v přehradách dobrá

Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje pravidelně kontroluje kvalitu vody na místech ke koupání. Nedávno se zaměřila na okresy Frýdek - Místek a Nový Jičín. Pro milovníky koupání v přírodě je dobrá zpráva, že kromě nádrže v Brušperku je jinde kvalita vody dobrá.

Vzorky vody byly odebrány na třech místech Žermanické přehrady, na dvou místech přehrady Olešná, v nádržích Brušperk, Baška, Větřkovice, Kacabaja v Hodslavicích, Čerťák v Novém Jičíně a v nádrži Údolí mladých v Bílovci. Ve srovnání s minulými výsledky nedošlo k významnějším změnám, pouze v nádrži Kacabaja se mírně zhoršila kvalita vody po senzorické stránce.

Kvalita vody ve vodní nádrži Baška již po přechodném senzorickém zhoršení, které bylo zaznamenáno před dvěma týdny, je vyhovující. S výjimkou nádrže Brušperk, kde i nadále není vyloučeno riziko onemocnění cerkáriovou dermatitidou, je voda na výše citovaných vodních plochách vhodná ke koupání.

Aktuální informace o kvalitě vody ke koupání ve volné přírodě - i v jiných okresech - najdete na khsova.cz/obcanum/kvalita-vody.

(hav, foto: zermanice.cz)