RBP Ostrava City Marathon: Nejdelší trať čeká na rekord, desítka bude pekelně rychlá!

Atmosféra opakující se jen jedenkrát za rok, výbušná směs pohybu a muziky, originální medaile pro finišery i startovní čísla se jmény. Takový bude letošní ročník nejstaršího městského maratonu v Česku: RBP Ostrava City Marathon se koná v sobotu 10. a v neděli 11. září 2022 v centru moravskoslezské metropole.

Letošní novinkou je rozšíření programu o den navíc, sobotu, kdy proběhne rodinný běh, minimaraton i kulturní vystoupení,“ uvedla ředitelka akce Petra Pastorová, mimochodem pětinásobná česká maratonská mistryně, která se se sama postaví na startovní čáru.

Certifikovaná trať závodu je v okruzích 10,54 km, což představuje pro půlmaraton dva a pro maraton čtyři okruhy. Start závodu na 10 km bude rovněž na daném okruhu, jen posunut o 540 metrů, a tato trať je jednou z nejrychlejších českých silničních desítek. Další oblíbenou kategorií jsou štafety v nichž běží šest osob a každý z běžců má okruh šest km. Štafety jsou nejoblíbenější kategorií právě pro firmy z Ostravska a okolí, díky niž zocelují svůj kolektiv, mají to jako teambuilding a taky pro partu nadšenců, jež chtějí nasát užasnou atmosféru maratonského závodu. „Pro firmy nabízíme možnost i vlastní prezentace na závodě, takto jsme se inspirovali v zahraničí. Například ve Stuttgartu, kde mají firmy k podpoře vlastních štafet k dispozici celou ulici,“ prozradila Pastorová.

Historie maratonů v Ostravě podle ní začínala už ve dvacátých letech minulého století. V srpnu roku 1923 se na start I. Slezského maratonu – který ovšem měřil pouze jednatřicet kilometrů – postavilo sedmnáct vyznavačů dlouhých běhů. Druhý ročník musel čekat až do roku 1931, kdy se konal už opravdový maratonský běh na 42 195 metrů, start byl v Českém Těšíně a cíl pak ve Slezské Ostravě, vítěz měl čas 2:58:20.

Novodobá historie se začala psát po roce 2005, kdy se jeho trasa přesunula do ostravského centra a tam – přes pár změn – zůstala dodnes. „Ostrava City Marathon!!! je dnes festivalem běhu a pohybu, k němuž je zvána široká veřejnost včetně elitních závodníků z Evropy i celého světa. Tento městský maraton je konaný pod záštitou primátora Ostrava a hejtmana Moravskoslezského kraje. Je to nejstarší maraton v Česku a předseda klubu Otto Seitl s klubem Maraton Klub Seitl Ostrava ho pořádá již přes třicet let,“ informovala Pastorová. Upozornila mimochodem, že letos to bude již 62 let, co nebyl v Ostravě překonán mužský maratonský rekord, proto by ráda viděla na startu rychlé běžce i z Polska.

Veškeré informace o RBP Ostrava City Marathon 2022 jsou na webu ostravacitymarathon.cz, a to i v polské či anglické jazykové verzi.

Zde se dá též samozřejmě registrovat do jednotlivých závodů i objednat si originální letošní tričko.

(sd, Zdroj: TZ Ostrava City Marathon)