Dýně, šípky a zajímavý podzimní program v ostravské zoologické zahradě

Zoo Ostrava se opět obrací na pěstitele a zahrádkáře, kterým se urodilo na zahrádce velké množství dýní a nevědí, co s nimi. Ostravská zoologická zahrada ráda přijme tyto přebytky, jež poslouží nejen k výzdobě areálu při listopadovém lampionovém průvodu, ale zejména jako krmivo pro zvířata, třeba hrochy či medvědy. A zasoutěžit si můžete ve sbírání vybraných podzimních plodů v rámci Šípkového podzimu.

Na první listopadovou sobotu, tj. 5. listopadu 2022, se v ostravské Zoologické zahradě a botanickém parku chystá tradiční oslavy svátku Halloween spojené s dlabáním dýní. Ty pak budou využity také jako krmivo pro řadu chovaných zvířat, pro které jsou tyto plody zajímavým zpestřením jídelníčku i velkou pochoutkou. Patří k nim například prasata, medvědi, některé druhy opic, dikobrazi nebo hroši.

V zoo také vyhlásili další ročník soutěže Šípkový podzim ve sbírání vybraných podzimních plodů, které slouží jako zpestření jídelníčku jelenům, opicím, medvědům či prasatům. Do soutěže můžete nasbírat šípky (pouze z divokých rostlin, ne z vyšlechtěných parkových odrůd), jeřabiny (z jeřábu obecného) a žaludy (z dubu). Všechny plody musejí být usušeny a rozděleny podle druhů. Do soutěže nejsou zahrnuty plody jírovce maďalu (kaštany). Tyto plody zoo nepřijímá. K soutěži se toho více dozvíte zde.

O dění v zoo pak na stránkách www.zoo-ostrava.cz.

(hav, foto: zoo-ostrava.cz)