Poutavá výstava o historii zimních sportů v Beskydech

Zajímají vás počátky lyžování v Beskydech? Pak je také pro vás určená nedávno zahájená výstava v Ostravském muzeu nazvaná Počátky lyžníků v Beskydech. Expozice představuje historii zimních sportů v Beskydech, skokanské můstky a jejich legendy nebo třeba expedice na jasankových lyžích za polární kruh. Výstava potrvá až do 2. dubna 2023. Připravil ji ostravský spolek Elegant.

Celá expozice je rozdělena do několika částí a seznámí malé i velké diváky s vývojem jasankových lyží v Evropě, s počátky zimních sportů v Beskydech, připomene 60. výročí sjezdového lyžování na Bílé i olympioniky v letech na lyžích. Část výstavy mapuje také přesah historických lyží do současnosti, seznámí návštěvníky například s poutavým příběhem vývoje skialpových lyží nebo s obnoveným řemeslem výroby jasankových lyží.

Závěr výstavy je věnován dobrodružným expedicím na jasankových lyžích za polární kruh nebo na Balkán a novodobým závodům na historických lyžích.

„Výstava je doplněna o interaktivní prvky a doprovodný program, například besedu se členy expedice na jasankových lyžích za polární kruh,“ uvádí ředitel Ostravského muzea Petr Petlička a zmiňuje také, že součástí expozice je dílna obnoveného řemesla výroby jasankových lyží, unikátní model a vizualizace obnovy skokanských můstků ve Frenštátě pod Radhoštěm, síň slávy Jiřího Rašky a Jiřího Parmy nebo promítání krátký filmů.

Další informace a zajímavé odkazy, jež se k výstavě váží nalezenete na stránkách spolku Elegant. Informace o provozní době Ostravského muzea pak najdete na www.ostrmuz.cz.

(hav, pohled z Masarykovy chaty v Beskydech: elegantspolek.cz)