Knihovna města Ostravy potěší milovníky knih

Březen je historicky spojen s připomínkou na knihy a jejich čtenáře. I letos se této myšlenky jednotlivé knihovny v celé republice drží a slaví březen jako měsíc čtenářů. Také Knihovna města Ostravy připravila na třináctý ročník akce Březen měsíc čtenářů zajímavý program nesoucí podtitul Zpátky do knihoven.

V rámci celého března 2023 se bude v ostravských knihovnách konat nespočet akcí, od tvůrčích dílen pro děti a jejich rodiče, přednášky, výstavy, kvízy, až po besedy se známými spisovateli. Známá jména ze světa spisovatelů, jako jsou Arnošt Goldflam, Lydie Romanská, Dora Kaprálová nebo Miriam Bláhová budou ozdobou celého měsíce. Nedílnou součástí akce je i vyhlášení Nejlepšího čtenáře roku.

Knihovna vyhlašuje pro své příznivce rovněž dvě atraktivní soutěže. První je fotosoutěž, kde knohovna vyzývá své příznivce o pořízení fotografie jejich oblíbené knihovny, jejího kouzla, za kterým do ní chodí. Druhou pak Zpátky do knihoven – velké putování. Čtenáři navštíví tři knihovny, po zodpovězení jednoduché otázky získají razítko na hrací kartu, tu v kterékoliv pobočce odevzdají a budou zařazeni do slosování o hodnotné dárky. Vítězové obou soutěží budou vyhlášení do 15. dubna.

Již tradiční akcí je pasování prvňáčků do stavu čtenářského a zakončení měsíce čtenářů se ponese ve znamení oblíbené akce Noc s Andersenem, do které se zapojí 12 ostravských poboček.

Níže přinášíme přehlede akcí:

1. – 31. 3. Zpátky do knihoven – fotosoutěž.
Máte svou oblíbenou knihovnu? Čím vám učarovala? Pořiďte snímek z kterékoliv pobočky/oddělení KMO, nebo vyfoťte, co je pro vás v knihovně nejvíce zajímavé a jednu fotografii pošlete na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. . Nejlepší fotografie budou oceněny.

1. – 31. 3. Zpátky do knihoven – velké putování.
Víte, kolik poboček má Knihovna města Ostravy? Která je nejvzdálenější od vašeho bydliště? Která pobočka je nejmenší? Kolik knih je v té nevětší? Navštivte během března tři pobočky, splňte tři úkoly, získejte tři razítka a zařadíme vás do slosování o ceny. Hrací kartu si vyzvednete a po vyplnění vrátíte v kterékoliv pobočce.

Ústřední knihovna, Společenský sál, 28. října 289/2, Ostrava (u Sýkorova mostu)
7. 3. v 17.00 h. Petr Ligocký: Horor v ostravské literatuře

pob. Jiřího Trnky, ul. J. Trnky 10, Ostrava – Mariánské Hory
16. 3. v 10.00 h. Veronika Širc (Cézová): Na ochranu sluchu není nikdy pozdě!
28. 3. v 17.00 h. Arnošt Goldflam hostem v pořadu Mariánskohorské kafíčko moderátorky Vlaďky Dohnalové

pob. Podroužkova, Podroužkova 1663, Ostrava – Poruba
21. 3. v 17.00 h. Dora Kaprálová - beseda se spisovatelkou, literární kritičkou a dokumentaristkou

pob. Polanka, 1. května 330/160, Ostrava - Polanka
9. 3. v 18.00 h. Romana Vaverová: Mýtus o Atlantidě – autorské čtení

pob. Výškovice, 29. dubna 33, Ostrava - Výškovice
10. 3. v 18.00 h. Miriam Bláhová bude křtít svou nejnovější knihu Tajemství akvamarínu. Kmotrou knihy je spisovatelka Andrea Čekanová.

pob. Nová Bělá, Krmelínská 523/305, Ostrava – Nová Bělá
15. 3. v 16.00 h. Petr Lexa Přendík: Nová Bělá – osm staletí nejjižnější části Ostravy.

pob. Hladnovská, Hladnovská 49, Ostrava – Muglinov
29. 3. v 16.00 h. Lydie Romanská – beseda se známou spisovatelkou 

pob. Hrabová, Paskovská 31, Ostrava - Hrabová
22. 3. v 17.00 h. Bohdan Volejníček: Shakespeare záhadný a neznámý 

pobočky KMO: Vítkovice, Hladnovská, Hošťálkovice (24.3.), Jiřího Trnky, Přívoz, Závodní, Dr. Martínka, Výškovice, Podroužkova, Svinov, Vietnamská, Polanka                                                                                                                          31. 3. Noc s Andersenem

Další informace najdete na www.kmo.cz/brezen-mesic-ctenaru.

(hav)