Pátý ročník elitního turnaje plážového volejbalu opět v Dolních Vítkovicích

Světová série v plážovém volejbale se na přelomu května a června 2023 vrátí do bývalého ostravského industriálnho areálu, kde se těžilo uhlí a vyrábělo surové železo. Na pět dní se Dolní Vítkovice přemění v pláž, na které se představí nejlepší mužské a ženské páry světa. Česká republika bude mít opět silné zastoupení a bude se snažit navázat na tradici, že se domácí tým každý rok v Ostravě dostal minimálně do finále. Vstupenky na turnaj, který se bude konat od středy 31. května do neděle 4. června 2023, jsou již v prodeji. A na prestiži ostravskému turnaji přidává zařazení do olympijské kvalifikace pro hry v Paříži.

Turnaje nejvyšší kategorie ELITE 16, kterých se každý rok koná pouze deset po celém světě, se účastní třicet dva týmů, šestnáct ženských dvojic a šestnáct mužských. Jistou účast má jedenáct nejlepších ženských a mužských párů světa podle světového žebříčku, kde je na předních místech české duo Perušič – Schweiner. Dvanáctý pár nominuje domácí národní federace, takže díky pořádání elitního turnaje v České republice se do špičkového turnaje přímo dostanou další dva české týmy. Další čtveřice týmů si musí účast vybojovat v kvalifikaci, která se odehraje ve středu. V kvalifikaci opět startuje šestnáct týmů a Česká republika jako pořadatel má opět možnost udělit dvě divoké karty.

„Turnaj J&T Banka Ostrava Beach Pro je stabilní zastávkou světové tour, což je pro nás ohromné ocenění naší dlouholeté práce. Sportovně je důležitost podtržena tím, že se hráčům získané body počítají do olympijské kvalifikace,“ okomentoval termín a prestiž turnaje Marek Pakosta, předseda Českého volejbalového svazu.

Stejně jako v minulém roce vzniknou v Dolních Vítkovicích dva soutěžní a dva tréninkové kurty, na kterých se vždy dařilo Ondřejovi Perušičovi s Davidem Schweinerem. Ti si z Ostravy už třikrát odvezli stříbrné medaile. Historicky prvními vítězkami v ženském turnaji se pod vysokými pecemi staly Barbora Hermannová a Markéta Nausch Sluková. V letošní sezóně nastupuje Hermannová s Marií-Sárou Štochlovou, Nausch Sluková s Helenou Havelkovou. Oba páry by se na domácím vrcholu sezóny rády představily. Postup do elitního turnaje ale nebude jednoduchý.

„Jako pořádající federace máme právo nominovat do hlavního turnaje na divoké karty jeden mužský a jeden ženský tým. Další divoké karty máme pro středeční kvalifikaci a samozřejmě počítáme s tím, že díky aktuálnímu postavení ve světovém žebříčku se Perušič se Schweinerem nominují do turnaje přímo. Divákům by se tak mělo představit několik českých párů,“ doplnil gestor beachvolejbalu Českého volejbalového svazu Vít Mařík.

Více informací včetně rozpisu zápasů či možnosti pořídit si vstupenku najdete na ostravabeachpro.cz, aktuality můžete sletovat také na Facebooku.

(hav, foto: facebook.com/ostravabeachpro)