Koloběžky Bolt v plné síle - start sezóny

S příchodem jara se ulice opět zelenají koloběžkami Bolt. Vrací se s unikátními funkcemi, které se slévají do ojedinělého systému bodování uživatelů na základě jejich chování na koloběžce. 

Po měsících omezeného zimního provozu se koloběžky platformy Bolt opět rozjíždějí po českých městech. Přicházejí s řadou inovativních bezpečnostních funkcí, které se slévají do ojedinělého systému bodování uživatelů na základě jejich chování na koloběžce.

Motoristé to dobře znají - za prohřešky proti pravidlům silničního provozu se jim přičítají body, a od určitého okamžiku následují sankce. Na stejném principu je založen první systém bodování jezdců na sdílených koloběžkách, který letos spouští služba Bolt. Součástí její aplikace totiž je několik unikátních bezpečnostních prvků, mezi které patří rozpoznávání nebezpečné jízdy ve dvou lidech či prudkého brždění a smyků. Nehledě na to, že když jezdec koloběžku parkuje, musí ji vyfotit s tím, že Bolt fotky namátkově kontroluje, a to i s využitím umělé inteligence. Stroje Bolt sice lze odkládat jen na k tomu vyhrazených místech, platforma ale tímto způsobem vede svoje uživatele k tomu, aby i na nich parkovali ohleduplně.

Za zmíněné prohřešky bude uživatel po každých 5 jízdách bodován, a pokud spadne mezi 2 procenta nejproblematičtějších uživatelů v daném městě, obdrží v aplikaci svého druhu varování ve formě vzdělávacích materiálů zaměřených na bezpečné ježdění. Pokud během následujících 5 jízd své chování nezlepší, bude uživateli na dalších 5 jízd omezena rychlost na 15 km/h. Pokud ani to nepomůže, bude v aplikaci na týden zablokován.

Unikátní systém bodování jezdců i na něj navázané funkce jsou součástí širšího balíku bezpečnostních prvků služby Bolt, mezi které patří také loni představený test kognitivních schopností. Test je povinný od půlnoci do brzkých ranních hodin v lokalitách s bujarým nočním životem, a jen pokud jím uživatel projde, může na koloběžce vyrazit. Jsou to tyto funkce a další aktivity včetně vzdělávání našich uživatelů, které z Boltu dělají lídra na poli bezpečnosti. Jsme rádi, že letos dojde k výraznějšímu rozšíření těchto novinek, které výrazně přispějí k dalšímu zvýšení bezpečnosti provozu sdílené mikromobility v českých městech,” říká Lucie Krahulcová, manažerka veřejné politiky pro služby mikromobility platformy Bolt.

Koloběžky Bolt jsou opět plně k dispozici v sedmi českých a moravských městech, kromě Prahy, Brna a Ostravy také v Olomouci, Pardubicích, Frýdku-Místku či Českých Budějovicích. Počet nasazených strojů, ale také měst, ve kterých bude služba mikromobility Bolt k dispozici, se bude v průběhu roku vyvíjet podle poptávky a dalších okolností. V rámci obměny flotily koloběžek budou ve většině městech v Česku nasazeny inovované stroje Bolt 4, které vedle delšího dojezdu poskytují také vyšší míru bezpečnosti a komfortu.

V některých městech budou lidé vedle zelených koloběžek na vyhrazených stáních vídat také elektrokola Bolt, jejichž znovuzavedení do provozu se již brzy plánuje v Praze.

(sd, Zdroj: TZ WS Czech)