Vzdělávejte se a buďte v kurzu na trhu práce

Chcete se vzdělávat zdarma? Pak zkuste nově spuštěný e-shop se vzdělávacími kurzy a rekvalifikacemi. Vzdělavatelé v něm nabízí své kurzy zdarma, zájemcům je pak Ministerstvo práce a sociálních věcí zcela nebo částečně proplatí. Vše lze vyřídit jednoduše online. Široká veřejnost se tak může vzdělávat mimo jiné ve svých digitálních dovednostech.

Na vzdělávání je jen pro letošek vyhrazena celkem jedna miliarda korun. Důvodem je příprava na měnící se pracovní svět, kdy se předpokládá, že se v průběhu několika let díky technologickému vývoji promění až polovina pracovních pozic na českém pracovním trhu. Studie Aspen Institutu říká, že do roku 2030 bude přes 90 % pozic vyžadovat alespoň základní digitální dovednosti. Navíc Česká republika se řadí mezi země s nejnižším procentem dospělé populace, která se průběžně vzdělává.

Do roku 2025 plánuje MPSV vyčerpat v rámci Národního plánu obnovy až 6,5 miliardy korun na další vzdělávání v oblasti digitálních kompetencí a kompetencí v Průmyslu 4.0. E-shop s nabídkou všech kurzů je dostupný komukoliv, kdo má zájem se vzdělávat. Ať už jde o zaměstnance, podnikatele, matky či otce na rodičovské dovolené, pracující seniory, studenty nebo někoho, kdo svou novou práci právě hledá. Podmínkou úhrady kurzu je zapsání do evidence zájemců o zaměstnání Úřadu práce ČR.

Veškeré informace jsou k dispozici na webu Jsem v kurzu. „Úřad práce může hradit zájemci o kurzy či rekvalifikaci náklady do souhrnné výše až 50 tisíc korun během tří let. Může tedy absolvovat několik kurzů, dokud částku nevyčerpá. V případě vzdělávacích kurzů hrazených z Národního plánu obnovy uhradí Úřad práce 82 % z celkové ceny, opět maximálně do částky 50 tisíc korun,“ informovala ředitelka Sekce zaměstnanosti MPSV Kateřina Štěpánková.

(hav na základě tiskové zprávy, foto: ciphr.com)