Světový festival tvůrců, vynálezců a inovátorů Maker Faire míří poprvé do Ostravy

Festival Maker Faire zavítá 6. května poprvé do Ostravy! V industriálním prostoru Trojhalí Karolina se první květnovou sobotu propojí nadšenci, kutilové, vynálezci a inovátoři. Celodenní akce slibuje chytrou zábavu pro rodiny s dětmi, studenty či odbornou veřejnost. Návštěvníky čekají zajímavé instalace, interaktivní činnosti a množství zajímavých workshopů, od 3D tisku po výrobu kimchi. Akce vzniká ve spolupráci s Moravskoslezským inovačním centrem MSIC. Vstupenky jsou ke koupi v předprodeji na makerfaire.cz.

Máme velkou radost, že se Maker Faire poprvé představí v Ostravě. Po Praze a Brně se jedná o třetí největší české město, ve kterém světovou přehlídku kreativity pořádáme. Ostravský Maker Faire nabídne návštěvníkům téměř sedmdesát makerů nejen z Moravskoslezského kraje, ale z celé republiky a taky například z Polska. Ostravu vnímáme kreativní město s tvůrčím potenciálem a výraznou industriální a technickou historií,” komentuje premiérový ročník organizátor festivalu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. a dodává: “Od jiných akcí nás odlišuje především osobní kontakt s tvůrci, který zprostředkováváme návštěvníkům. Na festivalech pak mají možnost si na věci sáhnout a zábavně tvořit. Maker Faire je místem, kde každý může nahlédnout do kuchyně technologických i řemeslných projektů a projevit svou kreativitu skrze tvorbu. Naše festivaly se tak stávají místem pro setkávání odborných komunit, ale stejně tak i široké veřejnosti. To považujeme za velmi důležité. Vstupenkou k nám není vzdělání nebo znalosti, ale nadšení, zvídavost a chuť tvořit a objevovat ”

Maker Faire představí na premiérovém ročníku v Ostravě zapálené tvůrce, vynálezce, vědce, inovátory, bastlíře a DIY nadšence. Do industriálních prostor Trojhalí Karolina zavítá 6. května více téměř 70 projektů nejen lokálních makerů.

Pořadatelé připravují četné workshopy i zajímavé instalace. Návštěvníci mohou vyzkoušet Workshop 3D tisku, pořádaný ve spolupráci s generálním partnerem festivalu Prusa Research. Zájemci si osvojí základy této technologie a odnesou si vlastní výtisk. Mimo jiné Prusa Research přicházejí na trh s novou 3D tiskárnou Original Prusa MK4 a ostravský Maker Faire bude prvním místem, kde bude k vidění v akci. Akce nabízí celodenní zábavu pro rodiny s dětmi, studenty, ale také odbornou veřejnost. Maker Faire v Ostravě je součástí celorepublikové a celosvětové úspěšné sítě festivalů oslavujících kreativitu a tvořivost.

Festival vzniká s podporou Moravskoslezského inovačního centra MSIC.

Tato instituce poskytuje služby a programy, jež pomáhají růst a inovovat malým a středním firmám a startupistům. Jedním z významných programů na podporu podnikání jsou Podnikatelské vouchery, které MSIC ve spolupráci s Moravskoslezským krajem realizuje. „Podnikatelské vouchery jsou jedinečnou příležitostí pro všechny, kteří chtějí začít podnikat, nebo své podnikání posunout na novou úroveň. Díky rozsahu a zaměření programu očekáváme velký přínos místním podnikatelům a celému kraji,uzavírá Adéla Hradilová, členka představenstva MSIC.

Ostravský Maker Faire slibuje nabitý program.

Společnost ABB, technologický lídr v oblasti elektrotechniky a automatizace, si připravila ukázky napříč svým portfoliem. Návštěvníci si mohou nechat natočit limonádu od průmyslového robota nebo si vyzkoušet funkci motoru na simulaci větrného tunelu. Díky demu, které vyvinuli inženýři z ostravského Operačního centra ABB speciálně pro tento festival, se můžete vžít do role kapitána zaoceánské lodi. Na festivalu potkají návštěvníci například robotického psa od HW Kitchen nebo zažijí prezentaci Fajne dílny, ta zde ukáže základy šití a 3D skenování.

Za pozornost rozhodně stojí ESERO, vzdělávací projekt evropské vesmírné agentury a výroba vodních raketek, dále robotizované pěstování hrášku pomocí LEGO spike, což je projekt nadšených školáků ze Střediska volného času Fokus v Jičíně. Scienceshow od Světa techniky doslova zapálí diváky pro vědu a dvakrát během dne předvede ty nejefektivnější pokusy s kapalným dusíkem a suchým ledem. Další zajímavostí jsou Teslovy transformátory od Crazy Electronics, jež hrají hudbu, kaligrafická dílna nebo výroba barefootových bot. Ostravský hackerspace Labka připravuje projekt pro ovládání hudebních syntezátorů, pozadu nezůstane ani současný trend soběstačného hydroponického pěstování microgreens. Nadšenci pro počítačové hry a komiksy se mohou těšit na cosplayery a jejich výrobu kostýmů v podání Haylin Cosplay Fashion.

Kromě pestrého celodenního programu myslí pořadatelé také na občerstvení. O degustační cupping se postará pražírna Coffee Culture Roastery, která bude s hosty sdílet také vlastní cestu do světa s výběrovou kávou, 3D tiskem, elektromobilitou a netradičním přístupem. Jídlo zajistí V3S burger a Havana Food Truck a sladkou tečku připraví pekárna MistrVonka. Pivo nabídne Pivovar Hoppydog a víno znojemský vinař Petr Mühlberger.

Festival se koná za podpory Statutárního města Ostrava a pod záštitou hejtmana Moravskoslezského kraje.

Web: makerfaire.cz/maker-faires/karlovy-vary/
Facebook: www.facebook.com/MakerFaireCZ

(sd, Zdroj: TZ Maker Faire)