Kousek od Ostravy se připravuje koupací sezóna

Bohumínská jezera se řadí mezi nejvyhledávanější letní rekreační zóny v regionu. Také proto se u nich pravidelně vylepšuje zázemí pro návštěvníky. U Kališova jezera se aktuálně upravují a čistí břehy a obnovuje písečná pláž. U Vrbického jezera přibyla elektrická přípojka a v létě se opět otevře oblíbená půjčovna lodiček.

Jarní úprava se týkala břehů Kališova jezera. Město Bohumín tu nechalo mimo jiné položit novou geotextilii a navézt nový kačírek a písek. Ten je oblíbenou atrakcí hlavně pro děti. Přibudou tu také odpadkové koše a mobilní toalety. Děti mohou využít novou lanovou průlezku ve tvaru šestiúhelníku, renovace se dočkalo i beach volejbalové hřiště. Turisté mají u jezera k dispozici tři parkovací plochy, cykloboxy, pikniková místa, kryté občerstvení a převlékárnu. Přístup do vody usnadňují betonové panely a plošina pro vozíčkáře. Čistá voda, kvalitní zázemí s dostatkem zeleně a bezplatný vstup do areálu jsou hlavními důvody, proč k jezeru v létě míří tisíce lidí z celého okolí.

Město nezapomíná ani na druhé z bohumínských jezer, které rovněž slouží lidem ke koupání. U vrbické vodní plochy před šesti lety založilo pláž, následně přidalo cykloboxy, lavičky, převlékárnu a gril. Předloni vzniklo přístaviště s plovoucími moly a otevřelo půjčovnu lodiček a šlapadel. Letos se atrakce veřejnosti otevře na začátku července 2023.

Připomeňme, že Kališovo jezero na okraji Bohumína nedaleko hranice s Polskem vzniklo díky těžbě písku. Voda je tady právě díky těžbě čistá i v letních dnech. Přístup do vody usnadňují betonové panely i ploché lomové kameny, nachází se zde také plošina pro vozíčkáře, hřiště pro plážový volejbal i dětské atrakce. 

Vrbické jezero u Bohumína původně sloužilo k těžbě štěrku. V současnosti plní rekreační účely, dá se zde koupat nebo si půjčit lodičku. Zajímavostí je, že Vrbické jezero je od roku 2008 součástí ptačí oblasti a evropského systému významných chráněných území NATURA a nechybí zde i ekomolo pro opeřence. V zimě se zde shromažďují početné populace zimujících vodních ptáků. Na jaře a na podzim je Vrbické jezero zase důležitou zastávkou tažných druhů.

(hav, foto Vrbického jezera: kudyznudy.cz)