Zlatá tretra bude opět světová

Snad nejvýznamnější český atletický mítink se bude opět konat v Ostravě. V úterý 27. června 2023 se uskuteční již 62. ročník mezinárodní Zlaté tretry, které se každoročně účastní ti nejlepší atleti z České republiky i celého světa. Vstupenky od 50 korun jsou ještě k dispozici.

Milovníci atletiky se opět mohou těšit na špičkové světové sportovce. V Ostravě budou závodit taková hvězdná jména jako jsou Armand Duplantis, Neeraj Chopra, Nikola Ogrodníková, Haruka Kitaguchi a mnoho dalších.

Zlatá tretra Ostrava se koná od roku 1961. Od roku 2020 se původní světový systém seriálu soutěží nejlepších atletů světa pod názvem IAAF World Challenge transformoval do nového konceptu tak zvané Continental Tour Gold a jedná se tak o druhý nejprestižnější seriál atletických soutěží na světě po Diamond League.

Pořadatelé na svých stránkách lákají také informacemi o startu tří hvězd světové atletiky, které nedávno potvrdily oprávněná očekávání: „Ryan Crouser dokonce překonal světový rekord ve vrhu koulí výkonem 23.56 a tvrdil po závodě, že jsou tam ještě rezervy. Navíc na Tretře nebude mít stěnu na konci dopadiště, jak tomu bylo na mítinku v Los Angeles.Výborně se ukázala i Marileidy Paulinová z Dominikánské republiky výkonem roku a národním rekordem 48.98 na 400 m. Očekávání směrem k překonání legendárního rekordu Zlatí tretry Ostrava Taťány Kocembové (dnes Netoličkové) 49.67 z roku 1983 jsou realistická. A konečně, na nedělní Diamantové lize v Rabatu slovinský diskař Kristjan Čeh ovládl soutěž dvěma hody za 70 m, třemi za 69 m a ten "nejhorší" měřil 68.26 m. I v jeho případě avizovaná možnost první sedmdesátky v historii Tretry je více než reálná.“

Další informace i možnost koupit si vstupenky najdete na www.zlatatretra.cz.

(hav, foto: zlatatretra.cz)