Kvalita vody pro koupání ve volné přírodě je zatím vesměs výborná

Teplotní podmínky ke koupání ve volné přírodě se s blížícím se létem zlepšují. Proto také budou stále častěji k výletům lákat destinace s vodními nádržemi určenými k rekreaci. Poslední data hygieniků z Moravskoslezského kraje, jež popisují vhodnost koupacích vod, jsou zatím velmi optimistická. Dobře je na tom třeba Slezská Harta, Těrlická přehrada, Vrbické i Kališovo jezero, Karvinské moře nebo třeba Stříbrné jezero v Opavě.

V aktuálním týdnu hygienici odebrali vzorky vody na 13 koupacích místech na území okresů Opava, Bruntál a Karviná. Na základě laboratorních rozborů a senzorického posouzení nebyly oproti minulému odběru prokázány významné rozdíly v kvalitě vody. V případě Vrbického jezera došlo ke zlepšení jakosti vody. Voda je vhodná ke koupání bez omezení ve všech sledovaných nádržích, avšak nadále platí zhoršená jakost s mírně zvýšenou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů na vodní nádrži Brušperk v okrese Frýdek-Místek, na základě vyhodnocení mikrobiologických ukazatelů z předchozích 4 sezón.

Další odběry vody byly provedeny také třeba na přírodním koupališti Karvinské moře s vyhovujícími výsledky.

Aktuální informace o kvalitě vody ke koupání ve volné přírodě jsou k dispozici na stránkách Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje. Na všech sledovaných koupacích místech jsou rovněž k dispozici informační tabule, na kterých lze najít všeobecné informace o jednotlivých nádržích včetně hodnocení kvality vod.

A pokud byste plánovali vyrazit na koupání do jiného kraje, pak zkuste pohledat stránky příslušných stanic. Například pro Zlínský kraj jsou informace zde nebo třeba pro Jihomoravský kraj tady.

(hav, foto zatopeného lomu Svobodné Heřmanice: khsova.cz)