Prázdninové jízdní řady přinesou omezení a výluky nejen v Ostravě

V období letních školních prázdnin budou ve veřejné dopravě v Moravskoslezském kraji platit prázdninová omezení a cestující by s tím měli počítat. Také třeba linky městské hromadné dopravy v Ostravě pojedou podle letních jízdních řádů. Tramvajové linky zde navíc budou vedeny v odlišných trasách z důvodu výluky v ulici Nádražní v centru Ostravy.

S platností od soboty 1. července 2023 do neděle 3. září 2023 budou na linkách Dopravního podniku Ostrava platit letní jízdní řády. Z tohoto důvodu bude na vybraných linkách provoz částečně omezen nebo dočasně zastaven. Dále, s ohledem na plánované a probíhající výluky budou upraveny trasy a jízdní řády výlukami dotčených linek, případně zavedena náhradní doprava.

Přinášíme přehled změn: 

Linky č. 6, 20, 92 a 109 - Provoz zastaven po celou dobu platnosti letních jízdních řádů.
Linky č. 1, 2, 3, 8, 11, 12 a 18 - Upraveny trasy po dobu konání výluky na ul. Nádražní. V úseku Karolina – Hlavní nádraží zavedena náhradní autobusová doprava (NAD). V úseku Muglinovská – Přívoz,Hlučínská tramvajový provoz nahrazen souběžně jedoucími autobusovými linkami.
Linka č. 10 - Provoz zastaven po dobu konání výluky na ul. Nádražní. Linka nahrazena spoji linky č. 1.
Linka č. 14 - Provoz zastaven po dobu konání výluky na ul. Nádražní. Linka nahrazena autobusy X14.
Linky č. 21 a 81 - Upraveny trasy po dobu trvání částečné uzávěry ul. Na Karolině.
Linka č. 34 (+56) - Upraveny trasy z důvodu výluky při rekonstrukci mostu přes potok Jasénka.
Linky č. 50 a 55 - Upraveny trasy z důvodu probíhající výluky na ul. Mitrovické v Nové Bělé. Zavedena kyvadlová doprava X55.
Linky č. 56, 67 a 68 (+52) - Upraveny trasy z důvodu II. etapy výstavby okružní křižovatky na ul. Hlučínské v Ludgeřovicích.
Linka č. 58 - Spoje doposud končící na zastávce Poruba,U Nemocnice prodlouženy na konečnou zastávku Poruba,Studentská.
Linka č. 59 (+26) - Upraveny trasy z důvodu probíhající výluky při rekonstrukci mostu přes řeku Odru.

Podrobnosti najdete na www.dpo.cz nebo na stránkách www.kodis.cz.

Rekonstrukce na ulici Nádražní v centru Ostravy přinesou modernější tramvajovou trať i nové bezpečnostní prvky. „Cestujícím přinese dlouhodobě klidnější jízdu v tramvaji a zvýšení bezpečnosti na zastávce Důl Jindřich,“ říká generální ředitel a předseda představenstva DPO Daniel Morys a dodává: „První prázdninový týden budou probíhat přípravné práce. Zhotovitel stavby počítá s tím, že s ohledem na blízkost okolních domů, nebude moci provádět hlučné práce ve dnech pracovního klidu.“ Stavbu realizuje společnost Colas CZ.

Během realizace stavby bude jízdní pruh ve směru centrum v daném úseku uzavřen a bude využíván stavbou. Ve směru na hlavní nádraží bude v úseku umožněn pouze průjezd náhradní autobusové dopravě. Dočasně budou také v místě zrušena parkovací stání. Silniční uzavírka bude od druhého červencového týdne. Objízdné trasy povedou ve směru do centra po ul. Valchařská a Poděbradova, ve směru na hlavní nádraží po ulici 30. dubna a Sokolská třída.

Pro jízdu MHD ve směru na Hlavní nádraží bude nutné přestoupit na náhradní autobusovou dopravu (NAD) na zastávce Karolina, tramvaje totiž budou pokračovat v jízdě směrem na terminál Hranečník. Zastávky Elektra, Stodolní a Křižíkova budou přístupné tam, kde je cestující znají, jen místo tramvají budou obsluhovány NAD. Zastávka Důl Jindřich bude pro NAD přemístěna ve směru do centra na ul. Nádražní před Úřad práce a ve směru na Hlavní nádraží bude v blízkosti stávající tramvajové zastávky. Dále v úseku zastávek Muglinovská - Přívoz,Hlučínská bude tramvajový provoz nahrazen souběžně jedoucími autobusovými linkami a linka č. 14 bude nahrazena autobusem X14. Podrobnosti najdou cestující na dpo.cz/vyluka-nadrazni.

(hav, foto: dpo.cz)