Bolt naučil koloběžky poděkovat za zvednutí

Jako slušně vychované koloběžky poděkují stroje Bolt za vrácení do vzpřímené polohy namísto toho, aby začaly výstražně pípat. Bolt chce tímto poděkovat všem uživatelům nebo náhodným kolemjdoucím, kteří pomohou ležící koloběžku ze země zvednout. 

Sdílené koloběžky všech provozovatelů bývají občas parkovány nesprávným způsobem. Ať už se jedná o parkování na nerovném terénu, v kopci nebo na místě, které není pro parkování vyhrazeno. Jindy jsou vystaveny extrémnímu počasí jako jsou vichřice nebo silné bouřky. Občas také bývají terčem vandalů, kteří stroje bezdůvodně shodí na zem nebo dokonce odvlečou úplně mimo vyhrazené stání. Překážející koloběžku Bolt lze jednoduše nahlásit přes QR kód umístěný na rámu stroje, telefonicky nebo emailem, a servisní tým se o ni do několika málo hodin postará. Pokud se však kolemjdoucí rozhodl stroj postavit sám, začala koloběžka pípat na poplach. Nyní naopak poděkuje, což má motivovat k tomu, aby se lidé pohozené stoje nezdráhali odklízet.

Toto unikátní řešení je založeno na senzorech koloběžky, které detekují, zda se stroj nachází ve vzpřímené poloze. Funkce bude k dispozici na modelech Bolt 4, jaké jezdí ve většině českých měst. Toto opatření je přitom jen jednou z mnoha inovací, které službu Bolt dělají lídrem na poli bezpečného a spořádaného provozu prostředků mikromobility. 

Stroje Bolt například byly první na českém trhu, které lze odkládat jen na vybraných místech ve spolupráci s místní samosprávou. I na dedikovaném parkovacím místě ovšem uživatel může koloběžku odložit tak, že překáží, a proto ji po zaparkování musí vyfotit s tím, že pořízené fotografie jsou namátkově vyhodnocovány za použití umělé inteligence. Zelené stroje jsou navíc schopny rozpoznat nebezpečnou jízdu ve dvou lidech či prudké brždění a smyky. 

„Všechna tato opatření se slévají do námi nově zavedeného a zcela unikátního systému hodnocení uživatelů. Za špatné parkování a další prohřešky je jezdec po každých 5 jízdách bodován, a pokud spadne mezi 2 procenta nejproblematičtějších uživatelů v daném městě, obdrží v aplikaci varování a vzdělávací materiály zaměřené na bezpečné ježdění. Pokud během následujících 5 jízd své chování nezlepší, je uživateli na dalších 5 jízd omezena rychlost na 15 km/h.  A když ani to nepomůže, je v aplikaci zablokován,“ vysvětluje Peter Mesarč, Country Manager služby mikromobility Bolt na českém a slovenském trhu.

Koloběžky Bolt letos jezdí po sedmi českých a moravských městech, kromě Prahy, Brna a Ostravy také v Olomouci, Pardubicích, Českých Budějovicích či Frýdku-Místku. V hlavním městě mimo jiné má Bolt pro uživatele k dispozici také elektrokola.

O Boltu

Bolt je evropskou superaplikací, jejíž misí je dělat dopravu po městě dostupnější, bezpečnou a udržitelnou. Platforma Bolt již slouží 100 milionům zákazníků ve 45 zemích a více než 400 městech napříč Evropou a Afrikou. Bolt usiluje o urychlení přechodu od vlastnění automobilů k sdílené mobilitě a nabízí lepší alternativy včetně odvozu autem, sdílení automobilů a elektrických koloběžek, stejně jako doručování jídel a potravin.

(mabys, zdroj: Bolt)