Jak se starat o psy v horkých letních dnech a co dělat při přehřátí

Tropické letní dny, kdy ručička teploměru přesahuje 30 stupňů Celsia, je pro některé vytouženým počasím, pro jiné již nesnesitelným vedrem. Pokud však vlastníte psa, měli byste mu v takových dnech věnovat zvýšenou pozornost. Vysoké teploty mohou vést k jeho přehřátí, které může mít i vážné následky. Jaké jsou příznaky přehřátí u psa, kdy jít k veterináři a jak přehřátí předejít?

Příznaky přehřátí u psa

Zrychlené dýchání s vyplazeným jazykem je u psa poměrně běžné při delší procházce, tréninku nebo třeba chytání míčku. Psi tak snižují svou teplotu, normální tělesná teplota u psů je 38-39 °C. V létě je však třeba vašeho čtyřnohého kamaráda hlídat, zda neprojevuje příznaky nebezpečného přehřátí.

Jak poznat přehřátí psa

  • Extrémní slinění, až pěna ze slin nebo naopak zcela suchý a horký čumák
  • Malátnost, nervozita, neklid, dezorientace, apatie či neschopnost pohybu
  • Zrychlený srdeční tep a ztížené, zrychlené dýchání, tělesná teplota přes 40 °C
  • Horečka, průjem, zvracení, až bezvědomí

Co dělat a kdy jít k veterináři

V případě, že u psa pozorujete některé z výše uvedených příznaků, neprodleně jej umístěte na co nejchladnější místo a položte ho tak, aby měl hlavu výš než zbytek těla. Poté začněte s ochlazováním, avšak pozvolným a nikdy ne ledovou vodou. Na vnitřní stranu stehen a na třísla mu vložte mokrý ručník nebo zabalené kostky ledu a pomalu jej vlažnou nebo chladnou vodou namáčejte či polévejte v oblasti tlapek, břicha, hlavy a již zmíněných třísel. Nikdy ho celého nepolévejte nebo neponořujte do ledové vody. Pokud zvládne pes pít, po menších dávkách mu nabízejte chladnou vodu. Poté jej zabaleného do mokrého ručníku neprodleně dovezte k veterináři.

Jak psa zchladit a jaká je prevence

Přehřátí psa je velmi vážný stav a nejúčinnější je tak prevence. Co tedy v létě dělat, abyste svému pejskovi ulevili od horka a nedošlo k jeho přehřátí? 

1) Pitný režim

Dodržovat pitný režim psa je důležité celoročně, nejvíce pak v období léta, kdy by měl pes vypít až dvakrát více vody než normálně. Kontrolujte, že má misku vždy plnou, vodu také často vyměňujte. Je dobré rozmístit doma i více misek. Vodu psovi často sami nabízejte. Berte ji s sebou také na procházky, i ty kratší.

Vedle pitného režimu je třeba zaměřit se také na stravu. Tu by měl dostávat v chladnějších částech dne, tedy ráno a pozdě večer. Pokud pes dostává suché granule, doporučuje se krmivo kombinovat například s konzervami, které v sobě mají vodu, nebo granule do vody namočit. Osvěžit psa můžete také psími „zmrzlinami“ - stačí dát do mrazáku bílý jogurt nebo vývar (ten však bez soli a koření). Pes se tím zabaví i zchladí zároveň. Postačí i obyčejný led. Prodávají se i speciální plnicí chladivé hračky a pomůcky, které lze naplnit vodou nebo nechat namrazit.

2) Kdy venčit a pobyt na slunci

Při teplotách nad 25 stupňů Celsia, a především pokud ručička teploměru vystoupá nad tropickou třicítku, byste měli psa ušetřit zbytečného a dlouhého pobytu na slunci. Venčení je tak ideální ráno a pozdě večer, kdy jsou teploty nejnižší. Pokud psa venčíte přes den, snažte se naplánovat trasu vedoucí ve stínu a vyhněte se přímému slunci. Se psem nepodnikejte dlouhé túry a výlety nebo tréninky.

Na paměti mějte také rozpálený asfalt na chodnících a silnicích. Ideální je venčit psa v parku nebo lese. Pokud takovou možnost nemáte, lze psovi zakoupit ochranné botky na tlapky a ušetřit tak chůzi po rozpáleném betonu. Prodávají se také speciální chladicí vestičky. Psa zbytečně nepřepínejte, s sebou vždy mějte vodu.

Naháči a psi s velmi krátkou nebo řídkou srstí by se měli pravidelně mazat psím opalovacím krémem. Obecně jím můžete psovi natřít vnitřní stranu uší a konce ušních boltců, části těla bez ochlupení nebo místa s jizvami.

3) Kam umístit pelíšek

Doma pejskovi vyberte co nejchladnější místo, například na studené dlažbě. Prodávají se také speciální chladicí podložky obsahující chladicí gel, případně lze na pelíšek umístit navlhčený ručník. Takové dlouhodobé ochlazování ale může psovi způsobit zánět močového měchýře, proto ochlazujte střídmě a u chladicích podložek kontrolujte její teplotu. V bytě i domě je třeba pravidelně větrat. Při dýchání přehřátého nevětraného vzduchu nemá pes šanci se zchladit. Je možné zapnout větrák. Pokud máte zahradu, pes by měl být ideálně v přirozeném stínu, nebo mu jej vytvořte uměle, například slunečníkem.

4) Cestování a pobyt v autě

V tropických teplotách se doporučuje se psem necestovat, pouze v nejnutnějších případech. Nejlépe mu bude doma nebo venku na zahradě ve stínu. Při cestách v autě se doporučuje raději stáhnout okénko, aby proudil vzduch, spíše než dlouhá cesta v klimatizovaném voze. Nikdy psa nenechávejte v autě, ani na pár minut, ani se staženými okénky. Pokud se psem cestujete MHD a dáte mu košík, ujistěte se, že je dostatečně prostorný a pes může dýchat.

5) Koupání a ochlazování

U ochlazování psa plaváním v řece nebo rybníku (zde dbejte na kvalitu vody), na zahradě v psím mělkém bazénku nebo hadicí, případně doma sprchováním nebo navlhčováním psa, je třeba dbát na pomalý postup. Psi svou tělesnou teplotu regulují sami svým tempem, zvýšeným tepem a rozšířením cév teplo vytlačují na povrch těla. Pokud byste nechali rozhicovaného psa rovnou skočit do ledové řeky nebo ho ledovou vodou osprchovali, dojde k teplotnímu šoku - prudkému poklesu teploty, cévy se stáhnou a zvýší se krevní tlak, což může způsobit vážné zdravotní obtíže.

Nejvhodnější je ideálně vlažnou nebo studenou vodou (nikdy ne ledovou) pomalu ochlazovat tlapky, oblast břicha, třísel a hlavy. Záda, hruď a pánev je lepší nemáčet vůbec, prudké ochlazení v oblasti velkých svalů, zejména po zátěži, vede k horšímu prokrvení a mohou tuhnout nebo vytvářet křeče. Pokud jste se psem v přírodě u vody, nejprve dejte psovi napít, postupně ho ochlazujte a teprve poté mu dovolte zaplavat si.

Především je pak třeba dávat pozor na štěňata, která jsou velmi živá a na rozdíl od starších psů nemusejí dát najevo, že je jim horko a potřebují zchladit. A ačkoliv by se mohlo zdát, že ostříháním srsti psovi od horka ulevíte, opak je pravdou. Srst jim slouží jako izolační vrstva. Jak potvrzují odborníci, psi s hustou srstí se ve skutečnosti zahřívají pomaleji než ti, kteří mají srst kratší a řidší.

Každý pes je nicméně jiný a vše byste měli primárně konzultovat s vaším veterinářem.

(sd, Foto: Pixabay.com)